Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt i Coronatider

2020-03-19 l Coronaviruset ställer till bekymmer på många håll i världen och det är en väldigt konstig tid vi lever i nu. Vi har börjat nu se effekter på frukt & grönt sidan.

Det är inte bara vi i Sverige utan vi ser samma beteende med hamstring i dagligvaruhandeln i resten av Europa också. Veckan som gick var en enormt stor vecka för DVH och en av de stora butikskedjorna i Sverige vittnar om att de senaste veckorna var större än självaste julveckan, dock utan förvarning och planering. Detta får givetvis effekter på marknaden i stort för vår del. Även om vi inom Foodservice minskat våra volymer drastiskt är det ändå ett underskott på den europeiska marknaden i stort, vilket gör att vi ser prishöjningar nu som vi normalt inte borde se.

Det ökade trycket på hållbara produkter från konsument som vitkål, äpplen, potatis, lök osv. gör att säsongen kan komma att ta slut tidigare än planerat eftersom efterfrågan är onormalt hög.

I Spanien och Italien är packhusen igång men med en del restriktioner i o m den hårda nedstängningen av samhället. Packhusen kan inte ha lika mycket personal på plats bl a av hygienskäl vilket gör att man inte kan producera varor i samma mängd som vanligt. De stängda gränserna gör att all form av returfrakter från norra Europa tillbaka till Spanien och Italien uteblir p g a att många industrier är stängda, vilket gör att fraktkostnaderna ökar för det vi lastar från södra Europa.

Då hela restaurangnäringen går på knäna och inte har några gäster att tala om så behöver vi vidta åtgärder för att möta den drastiskt minskade efterfrågan. Inköparna på respektive ort försöker nu möta den nya efterfrågan och se till att vi har rätt artiklar på lager utifrån de kunder vi levererar till idag. Det kan innebära att du kan uppleva en ökad mängd b-varor framöver eftersom efterfrågan minskat så mycket. Men vår förhoppning är att du ska hitta alternativ som du kan använda i stället om du inte kan vänta på att din ”vanliga” produkt ska komma hem.

Det är en väldigt annorlunda tid och vi får alla hjälpas åt att göra det bästa av situationen. Vi hoppas att den här perioden ska vara relativt kort så att vi kan kliva ur den här situationen lika snabbt som vi klev in i den. Vi kommer kliva ur den här krisen, om möjligt lite omtöcknade kanske, men i fortsatt god form och med än större kämpaglöd än tidigare! Vi ser fram emot livet efter Corona.

Therese Oldbring
Kategorichef Frukt & Grönt