Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bjäre Hembygds färskpotatis i din gryta i sommar

2019-06-17 Den svenska tvättade färskpotatisen är här och igång sen en tid tillbaka. I början av säsongen är det lite olika tidiga sorter som används men nu när vi är några veckor in i säsongen har sorten Estelle kommit igång.

Estelle är en väldigt god, rund småfallande kulpotatissort som sätter många runda knölar. Det är den sort vi kommer att ha hela färskpotatissäsongen.

Vi har valt att jobba med Bjäre Hembygds färskpotatis sedan många år och vi är väldigt nöjda och trygga med dem som leverantör men främst med deras högkvalitativa potatis. De är noga med produkten de säljer och har jobbat mycket med produktutveckling genom åren. Potatisen är väldigt snygg och detta beror på sort och jordmån, men också på att den sorteras väldigt noggrant. Men den är inte minst väldigt, väldigt god. Vi har inte hittat någon som vi tycker är godare än Bjäre Hembygds färskpotatis.

Vi på Menigo är ensamma på den här produkten inom foodservice men de fraktioner som inte passar för restaurangköket kan gå att hitta i utvalda butiker. Jag träffade en av Bjäre Hembygds fem odlare, Håkan Paulsson på Broddarpsgården, ute på Bjärehalvön i onsdags (12 juni).

Färskpotatisen som levereras från Bjäre Hembygd tvättas inom 4 timmar efter den plockats. Det finns ett litet tvätteri precis utanför Torekov där odlarna kör in potatisen allt eftersom de plockat. Potatisen har odlats inom bara några kilometers radie från tvätteriet. Potatisen tvättas och sorteras i tre storlekar och ställs sedan för att kylas ner över natten. Sedan sorteras den en gång till morgonen efter. Anledningen till att man sorterar den en gång till, och just dagen efter, är att man ser ev. skador tydligare när den fått stå och fått komma ner i temperatur. Potatisen är riktigt fin och ren och kan hällas rakt ner i grytan.

Berätta mer än gärna om den skånska juvelen för dina gäster!