Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Äppelsäsongen 2019-2020 blir en säsong med slips

2019-09-09 Den svenska äppelsäsongen är här och vi har avverkat de första tidigaste sorterna som Transparente Blanche och Alice t ex. I skrivande stund är det Discovery och Sunrise som finns hemma. I början av säsongen är det många mindre sorter som flore

Mindre volymer kommande säsong

Årets säsong av äpplen har inte slagit väl ut utan vi ser en stor volymminskning där de svenska odlarna uppskattar skörden till 35-40% mindre än vanligt.

Precis som för två år sedan hade vi i år en oturlig vår för äppelodlarna. Det var ovanligt varmt tidigt i våras. Sen när blomningen var igång kom det en sen och hård frostknäpp som var förödande för äppelblommorna som då frös. Detta påverkar inte bara de svenska odlarna utan frosten slog hårt över hela norra Europa, vilket gör att Polen som blivit ett väldigt stort odlingsland i Europa på senare år, också drabbats hårt med ca 50% lägre volym än vanligt.

Vi kommer därför ha ett år med betydligt mindre volym totalt i Europa. Räkna med en högre prisbild den här säsongen jämfört med den vi lämnat, även om det är osäkert fortfarande eftersom det bara är prognoser så här långt. Det finns också en osäkerhetsfaktor i vilka sorter som är berörda.

Frosten ger slipsar som i sin tur ger större andel svenska klass 2 äpplen

Frosten skadar äppelblomman. När blomman är relativt sluten hålls den kalla luften kvar lite extra i blomman och skapar ett ärr på blombotten som ska bilda frukt. Detta ärr växer med frukten och bildar en grågul sträng eller band från ände till ände som kallas slips.  Slipsen är bara en skalskada och påverkar varken fruktkött eller smak. Det kan vara olika mycket och olika brett. Det är ett skönhetsfel helt enkelt. Är slipsarna kraftiga kan äpplet bli deformerat och klassas då som industrifrukt.

På grund av mängden frostskador kommer det att säljas ovanligt mycket klass 2 äpplen i år. Slipsarna är så pass stora att de inte kan klassas som klass 1.  Klass 2 är inget vi brukar se så mycket på svenska äpplen men i år (på samma sätt som 2017) ges möjlighet för odlarna att få in en vettig inkomst eftersom industrifrukten inte är kostnadsbärande och vi hoppas med detta kunna äta svenska äpplen till en vettig peng den här säsongen.

Utseende är inte allt

Vi ska komma ihåg att slipsarna trots allt bara är en skalskada. Att en så pass fin frukt som det ändå kan vara ska gå till industrin känns onödigt och inte hållbart i längden för de svenska äppelodlarna. Vi tycker att det är onödigt på en så bra frukt som det egentligen är. Vi måste komma ihåg att utseende inte är allt! Vi på Färskvaruhallen kommer tillhandahålla både klass 1 och klass 2 äpplen när de större sorterna kommer igång nu i höst.

Det är för tidigt att säga hur den här säsongen utvecklar sig både gällande priser eller utbud. Håll utkik efter vilka svenska sorter som finns i höst och var inte rädd för svensk klass 2 frukt när du ser den!

Vill du läsa mer om klassificeringen av frukt går det att läsa om på Jordbruksverkets hemsida.