Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Det dukade bordet - Traditionellt eller To Go?

Lika viktigt som maten på tallriken är inramningen med dukning, tallrikar och ljus. Och i år så måste man vara beredd på att snabbt kunna skala upp och ner julbordet. Stora fat för buffé och långbord eller ett snyggt förpackat julbord i påse?

Lika viktigt som maten på tallriken är inramningen med dukning, tallrikar och stämning genom ljussättning. Och i år så måste du vara beredd på nya politiska beslut och att snabbt kunna skala upp och ner julbordet. Stora fat för buffé med långbord eller mindre portionsformar och mer separerade sällskap? Nu är det dags för vårt riktigt traditionella mathantverk som julskinka, goda korvar, små fina köttbullar, syltor och mycket annat att stå i fokus mitt på bordet.

Men blir det då julbord? 
Enligt Rickard Tellström, måltidsforskare, så kommer arbetsgivare att fortsätta arrangera julbord för sina anställda i "det nya normala". Det är en stark tradition som sträcker sig hela 500 år tillbaka i tiden. Redan från början var syftet att tacka för året som gått. Det behovet kommer att finnas kvar. (Menigo Clubhouse).

"Vårt bästa tips att lyckas med julbordet 2021 är att jobba med hjärta och skapa något som gästerna bara kan uppleva hos er. Skapa en säker miljö med strikta rutiner för att gästerna ska känna sig trygga." Tilda Holmqvist, The Lodge, under Menigo Clubhouse.

Duk och servett

Med duken kan du antingen sätta stilen för hela dukningen eller diskret komplettera. En duk i grovt tyg ger liv och karaktär medan en duk i tunnare typ skänker en mer stilren känsla. Är du rädd om duken eller bordet är ett tips att använda bordstabletter som är enklare att byta ut och dessutom kan tillföra extra känsla till dukningen.

Glöm inte bort att duken har en praktisk funktion; den gör att det skramlar mindre när gästerna äter vilket gör det lättare för gästerna att prata med varandra.

Vepor, dukar, löpare och servetter

Porslin

Vad vill du förmedla med din mat på julbordet? En kock behöver sitt porslin lika mycket som en konstnär behöver sin duk. Tallriken ramar in maträtten och signalerar för gästen vad restaurangen står för. Det är minst lika viktigt för gästens upplevelse vad de får sin anrättning serverad på. Porslin ska vara praktiskt, snyggt och förmedla det koncept som du har valt till just din verksamhet.

Sätt stilen med porslinet.
Med porslinet kan du skapa kontraster, helhet, dynamik.. du har alla möjligheter beroende på vilka färger du väljer och kombinerar. Harmoni med porslin i samma färgskala eller personligt uttryck genom att mixa mönster och färg. Oavsett spår är ett bra tips att använda en grundfärg som sätter basen då det är lättare att få harmoni i dukningen.

TIPS PORSLIN
Om du har flera verksamheter, överväg att ha så enhetligt porslin som möjligt på alla enheter. Fördelen är att restaurangerna kan låna av varandra vid större tillställningar. Branäsgruppen har gjort den satsningen och kan idag servera mat för upp emot 500 gäster på ett och samma porslin.

Skålar och tallrikar

Glas - var noga med formen

Formen på glaset har stor betydelse för hur drycken upplevs. Att tänka till vid valet av glas är inte bara en estetisk fråga utan också ett sätt att enkelt höja upplevelsen för gästen. En rejäl kupa på vinglaset låter syret blanda sig med vinet i glaset och frigör aromer. En smal öppning koncentrerar dofter och en bred botten på tumblern gör att många isbitar får plats i botten och kyler snabbt utan att smälta.

Inget kalas utan kras? Vi har naturligtvis även glas i plast i vårt sortiment, för dig som letar efter enkel förvaring och hantering.

Tips nydiskade glas!
Stapla aldrig varma glas. Då bildas lätt spänningar i glaset som gör dem mera sköra och risken för kras ökar.

Ett urval av glas ur vårt breda sortiment

Se till att ditt julbord även finns som take away!

Erbjud gästen ett riktigt bra julbord i smart take away-påse där julens alla smaker finns snyggt förpackade. Även här är presentationen viktig, försök att hålla ihop de olika askarna färg- och formmässigt för bästa intryck.

Förpackningar take away

. . . . . . . . . . . . . . . 

SVINNSMARTA TIPS TILL JULBORDET


Välj små uppläggningsfat på julbordet. Det minskar svinnet och är dessutom mer estetiskt tilltalande. Att arbeta med portionsupplägg kan också kännas mer hygieniskt.

Håll koll på tallrikarna. Se vad gästerna lämnar kvar och lär er att portionera tallrikarna därefter.

. . . . . . . . . . . . . . . 
. . . . . . . . . . . . . . . 

KONTAKTA VÅRA SPECIALISTER

Ska du sätta ett nytt koncept, eller har frågor som rör utrustningen i kök och matsal? Rådgör med våra kunniga specialister!

De vägleder dig att hitta lösningar på allt ifrån vilka take-awaymuggar som är smartast för just din verksamhet, till vilka tallrikar som möter dina behov bäst. 

Du når våra specialistsäljare för restaurangutrustning på 031 - 336 20 92

. . . . . . . . . . . . . . . 

Åter till Julsidan

Tillbaka