Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hur påverkar Corona årets julbord?

Har Corona försvunnit till jul? Går det att servera en vanlig julbuffé eller måste vi tänka nytt? Frågorna är många och snart är det jul. Vi på Scan har några tips.

Hur blir julbordet 2020 – är det gående, sittande eller take-away?

För oss på Scan är julen så klart en viktig period och vi tror att det kommer bli extra viktigt att just kunna fira jul tillsammans med nära och kära i år. Julen är ju vår riktigt stora mathögtid då vårt traditionella mathantverk som julskinka, goda korvar, små fina köttbullar, syltor och mycket annat står mitt på bordet.

Oskar och Olle från juniorkocklandslaget

Tillsammans med Oscar och Olle från Juniorkocklandslaget har vi tagit fram en mängd tips och inspiration på hur du kan förändra, tänka nytt och variera ditt julbord för att göra det bästa av den situation vi alla befinner oss i. I filmerna här intill bjuder de på recept och tankar kring jul.

Kör du traditionellt julbord med buffé, tänk på detta.

Planera lokalen så att du kan dela upp buffén i olika sektioner, på olika platser i lokalen. Detta för att sprida ut dina gäster så att det blir tryggt avstånd mellan sällskapen. Försök också styra gästerna så att inte alla tar sill samtidigt utan jobba med olika starttider på sittningarna, och låt din hovmästare coacha gästerna med ett enkelt ”nu är ni välkomna att ta för er av det småvarma”. Det skapar en familjär stämning och en riktigt bra julmåltid.

Har du planerat för julbord med bordsservering?

I år kan ett julbord med bordsservering vara rätt väg att gå. Du slipper gäster som far runt i lokalen och du kan jobba med något färre, men kanske lite exklusivare, rätter. Variera gärna måltiden med att sillen kommer in på stort sharing-fat mitt på bordet. De varma rätterna serveras på tallrik, vilket känns lite lyxigare, och så äter man inte för mycket. Bra både för dig, gästen och ditt arbete för minskat matsvinn.

Och du, se till att ditt julbord även finns som take-away!

Tänk på att det denna jul kommer finnas en massa människor som inte riktigt vågar sig ut på ett julbord tillsammans med andra människor. Erbjud dem ett riktigt bra julbord i smart take-away-påse där julens alla smaker finns snyggt förpackade. Nu hoppas vi på en riktig god jul.

  . 

Köp Scans julskinka

Köp även andra julklassiker från Scan

Köttbullesnacks
Lyxvariant på julbordets klassiker
JULSKINKSMACKA
Svin(n)smart macka på Scans julskinka
Julskinkstartelette med dijonkräm
Smart sätt att piffa till skinkresten
Gotländska ”glödhoppor”
Senapspanerade revbensspjäll med gotländsk touch
Julkorv
En klassiker som uppskattas av många på julen.