Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så här lyckas du med utomhusmatlagning

Att ”mat smakar bäst utomhus” är vida känt. Erik Beckman, svensk mästare i utomhusmatlagning och delägare i Restaurang Sjön i Jönköping, guidar dig till en lyckad måltid utomhus.

Doften av barr, solstrålar som tränger in mellan träden, ljudet av en sprakande brasa och tystnad. Listan kan göras lång på faktorer som höjer upplevelsen av utomhusmatlagning.  

Erik Beckman, delägare på Restaurang Sjön i Jönköping, kan titulera sig tvåfaldig svensk mästare i utomhusmatlagning. 2017 och 2018 tog han tillsammans med sitt lag hem segern i SM i utomhusmatlagning.  

”Jag har alltid haft en förkärlek till att äta och laga mat utomhus. Måltiden blir verkligen en belöning efter en dag i skogen. Om det är kallt eller regnigt ute så finns det inte mycket som slår en värmande måltid toppad med starkt kokkaffe. Jag låter de yttre faktorerna styra mer när jag lagar mat utomhus jämfört med inne i köket på restaurangen. Värmekällan i form av en glöd eller öppen eld är såklart svårare att styra än spisen eller ugnen i restaurangköket. Det är viktigt att inte låta sig bli stressad av att allt kanske inte går enligt grundplanen. Det blir inte alltid som jag tänkt mig men det är inte alltid till det sämre, det kan snarare hjälpa en att lyfta blicken och bidra till en mer levande matlagning. Lägg krutet på smakerna och förberedelserna. Det visuella finliret får stryka lite på foten och maten blir mer rejäl och rustik” berättar Erik.  

Hur kan vi då göra för att få med oss smakerna från utomhusmatlagningen in i köket? 

”Smaker från elden och glöden och rök är självklara. Släpp gärna fram råvaror som finns naturligt i den miljön du vistas i. Beroende på var du befinner dig, kan detta vara allt från bär och växter till närfångad fisk.  

Tillagningsmetoderna utomhus är lättare att ta med in i köket än tvärtom. Grillat smör och glödrökt fisk eller kött är bra exempel på tekniker som hjälper till att bära med smakerna in till restaurangköket.”  

Eriks tips för en lyckad måltid utomhus 

Övning ger färdighet - du kommer lära dig fler och fler knep och trix för varje gång.  

Klä dig efter väder - att vara torr och varm är en förutsättning för en lyckad utomhusvistelse. 

Förbered så mycket som möjligt hemma - det kan vara lite stökigt och bökigt att skära och hacka utomhus. Förbered och lägg i burkar eller påsar. Att ta med förkokt potatis och en färdig buljong kan också underlätta för att underlätta ute vid elden. 

Två värmekällor - om du skall laga en måltid med många moment kan det vara skönt att ha två eldar. En med lite mer eld och en med en stabil glödbädd.  

Minst ett par grytor eller kastruller - bra att ha minst två kärl för att underlätta matlagningen. 

Kylklampar - om du har med dig känsliga råvaror som råa fisk och köttprodukter. Frys in en del av vattnet i flaskor och använd som isblock för att behålla kylan. 

Glöm inte att släcka elden

Eriks packlista

Vatten, räkna med att det går åt mer vatten än förväntat då det går åt till dricksvatten, handtvätt, pastavatten och inte minst till kokkaffet. 

Kniv, ett måste både i matlagningen och till mer praktiska göromål som att dela vedträn i mindre bitar.  

Tändstickor, tänk på att förvara dem i en försluten påse om det är blött väder. 

Torr tändved, gärna några lite grövre vedträn som hjälper till att få fart på elden om det är fuktigt ute. 

Grillgaller/halster, underlättar matlagningen över öppen eld. Reglera värmen genom att höja eller sänka halstret. 

Aluminiumfolie, bra för glödbakning och värmehållning.  

Slev/Stekspade 

Gjutjärnsstekpanna 

Våffeljärn  

Skärbräda 

Våtservetter 

Kåsa 

Tallrik och bestick 

Salt och kryddor 

Soppåse att ta med skräpet i