Nötkött

Det är många faktorer som påverkar den ätkvalitet som vi upplever när vi äter olika typer av nötkött. Vi vill försöka redogöra för några faktorer som vi upplever påverkar smaken och konstistensen på köttet.
Kött - ett omdebatterat ämne
Kött är ett omdebatterat ämne som alla har någon form av relation till. Det finns väldigt mycket kött av olika kvaliteter ute i restaurangköken. Det pratas mycket i media om vad man ska äta och inte äta och mycket som skrivs och sägs om kött, och ofta pratas det ur perspektivet djuromsorg och miljö. Vi tycker den debatten är väldigt bra och vi följer den med stort intresse och är med i diskussionerna.
Men det vi som aktör mot Sveriges professionella matlagare saknar är en diskussion och kartläggning om vad det är som påverkar din smakupplevelse. Vad är det som gör att ett kött smakar bra? Vad är det som ger ätkvalitet?
Läs mer om vad som påverkar köttets smak här nedan:
Hona eller hane?
Hona eller hane?
Både ålder och kön påverkar ätkvaliteten. Man delar in nötkreaturen i hon- och handjur samt i unga kontra äldre och mogna djur. Hondjuren delas in i kviga och ko. Handjuren delas in i ungtjur, stut och tjur.
Stress påverkar kvaliteten
Stress påverkar kvaliteten
Stressade djur ger ingen bra ätkvalitet. Stress härleds till själva hanteringen av djuren när djuren ska slaktas.
Uppfödning
Uppfödning
Djuren växer upp på lite olika sätt beroende på var de får förmånen att växa upp rent geografiskt. På båda de amerikanska kontinenterna får kossorna njuta av ett jämnare väder över året än vad kossorna får göra här i Sverige.
Smaken sitter i fettet
Smaken sitter i fettet
Var inte rädd för det insprängda fettet! Det är där mycket av smaken sitter.