Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Att driva säsongskrog

Länge leve måltiden
Reportage
10 maj 2023
I Stockholms skärgård ligger Blidö Brygga och Bistro. Jessica Ortman är en av de nya delägarna och i juni öppnas restaurangen efter en omfattande renovering. Konceptet kommer byggas kring ett inbjudande utekök där grillat står i fokus på menyn.

Planen för sommaren

Inför nyöppningen av Blidö Brygga och Bistro ser Jessica fram emot att få köra konceptet med grill fullt ut. Efter en omfattande renovering, med en tilltalande meny och bra personal tror hon att de kommer närma sig sin fulla potential i sommar. Målet är att skapa en genuin skärgårdsmiljö – ett ställe där alla vill samlas och njuta av bland annat after beach varje vecka, temakvällar, auktioner tillsammans med Blidö auktionsverk och musikunderhållning.

"Det kanske inte är unikt att grilla men det är unikt att bygga upp en restaurang med fokus på grillat. Vi har många grillkunniga personer och kommer matcha drycken utifrån maten. Vi kommer ha ett stort utekök så att gästerna är med i matlagningen samtidigt som de sitter med en drink i handen, njuter av solen och känner doften av grillat."

"Varje vecka blir det after beach, temakvällar, musikunderhållning och auktioner tillsammans med Blidö auktionsverk."

Det är ingen nyhet att restaurangbranschen påverkats av rådande omständigheter i världen. Det är mycket som ökat i pris – allt från råvaror och personallöner till elräkningar. Jessica anser att det finns en viss förståelse från gästerna att det är högre priser på menyn, men det är svårt att veta vad folk kan lägga på mat.

"Folk har mindre pengar samtidigt som vi har högre kostnader så det är en svår balansgång. Det gäller att bygga menyerna så att vi kan erbjuda det vi vill men inte prisa ut oss. Det vi gör är att vi bygger våra menyer så att vi kan göra ändringar löpande. Vi skriver till exempel inte ut exakt vad för protein vi serverar utan vi tar det vi hittar till ett bra pris. Det innebär att vi kan påverka våra kostnader."

På Blidö Brygga & Bistro använder man sig därför av digitala menyer. Enligt Jessica sparar de både tid och pengar på att slippa stryka och skriva ut nya menyer. Hon berättar att de kan vara mer prismedvetna och snabbt ta bort eller lägga till saker på menyn.

Att driva krog på en ö har också sina utmaningar. Jessica berättar att hon måste ha stenkoll på leveranserna. Med stora frys- och kylrum är bunkring något som restaurangen jobbar mycket med.

"Vissa grejer får inte ta slut. Står du en fredag och inte har grejer till en smashed burger så är det svårt att rädda situationen. Därför köper vi på oss mycket kött t ex. Vi tänker långsiktigt och har bra kommunikation med Menigo för att se vad som ligger bra till prismässigt."

"Vi tänker långsiktigt och har bra kommunikation med Menigo för att se vad som ligger bra till prismässigt."

Mer grill!

Ta del av fler tips för sommarens grillsäsong där vi lyfter: råvaror, tekniker, säsongskrogen, recept och restaurangen som satt eldprägel på allt från meny till arkitektur.
Till kampanjsidan

Namn: Jessica Ortman
Yrke: Delägare Blidö Brygga och Bistro
Aktuellt: Säsongsöppning 3 juni i nyrenoverade lokaler

Tidigare vinnare av Grillmästarna på TV4 samt medaljtagare i Grill & BBQ SM. Efter många år av studier har Jessica spenderat de senaste tio åren som chef i olika verksamheter. Sju av dessa år har hon samtidigt drivit eget företag inom restaurang, catering och event. När möjligheten att förvärva Blidö Brygga & Bistro dök upp såg hon en dold pärla med mycket potential. Jessica gick in som delägare och har idag ansvar för driften av hela stället.

Jessicas tips när du grillar fisk och räkor


Grillad fisk:

Det viktigaste när man grillar fisk är att ha höga temperaturer för att inte bränna fast fisken. Den ska i princip ner och studsa på gallret. Det kan också underlätta att ha olika stationer på grillen där man kan lägga fisken på eftervärme för att få rätt innetemperatur.

Rökta räkor:

Använd frysta räkor. De är både billigare och lättare att förvara. Lägg dem på grillen, låt dem tina i röken och dra åt sig all röksmak. När de är ljumna och färdigtinade är de färdigrökta.