Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vi hjälper dig med det gröna på sommarmenyn

Länge leve måltiden
Allt inför sommarens grill
10 maj 2023
Efterfrågan på gröna rätter fortsätter på sommaren, och är ofta ett välkommet alternativ i värmen. Arla delar med sig av tips och idéer som hjälper dig lyckas med sommarmeny.

Lyft smakerna med mejeriprodukter i dina gröna rätter. Mejeri bidrar med mättnad och binder ihop, men kan också användas för att höja smaken. Som med till exempel smör eller grädde, där fettet frigör smakämnen.

Ostigt men sant

Ost passar till det mesta, men är ett extra bra tillbehör i gröna rätter som innehåller lite naturligt fett. Ostar med lång lagringstid är fylliga och kan användas för att öka smaken utan att behöva öka mängden. Även en liten bit kan göra stor skillnad. ● Små bitar av ost som blir över kan användas till ostkräm som lyfter både kalla och varma rätter. En användbar grundkräm är ostkräm med yoghurt som sedan kan smaksättas för att passa till just dina rätter. ● Ostrester kan också användas i t.ex örtpesto och varma såser, eller smaksätt dina krutonger med ost. ● Ost som blir över passar också vid gratinering av gröna råvaror eller på pizza. ● Använd tillagningssätt som låter lockande och låt det framgå i menyn för att öka försäljningen. Ostgratinerat, friterat och grillat är svårt att säga nej till! Det går också att bygga gröna rätter kring ost. Arla® Pro Vitost innehåller mycket protein och är därför en bra komponent i vegetariska rätter. Dessutom bidrar osten med sälta. Använd Arla® Pro vitost i sallad eller en bowl med somriga råvaror, eller till grillad blomkål eller rotselleri. En annan ost i sortimentet är Arla® Pro Tärnad ost 23%. Det är en svensk edamer med mild sälta och balanserad arom. Den färdigtärnade osten passar i somriga sallader men också som fyllning i pajer. Nästan alla Arlas ostar är vegetariska då de görs på ystenzym och inte animaliskt löpe. Det gör att de även passar en lakto-ovo-vegetarisk kost.

Rör till det

Såser och röror öppnar upp många möjligheter i vegetariska rätter. Krämer, puréer och vinägretter gör rätter kompletta och adderar ytterligare smak. Mejeriprodukter är ofta en bra start för att göra en sås eller röra. Röror med turkisk eller grekisk yoghurt och keso är perfekt i somriga sallader och tillför matighet, de passar också bra till grillade gröna råvaror. Brynt smör-vinägrett är en fantastisk smak- och ögonbrynshöjare som passar till mängder av gröna rätter. Smör eller färskost kan användas till smakrika spreads som gör brödserveringen ännu bättre. Fetare rätter passar bra ihop med magra mejeriprodukter, och gärna ihop med någon typ av syra som citron eller vinäger. Krämig, frisk eller vispad Locka till köp på dina vegetariska rätter genom att beskriva dem på ett tilltalande sätt. Använd ord som får rätterna att bli svårare att motstå och öka försäljningen.

Avsluta på topp – öka merförsäljningen

Oavsett om dina gäster äter vegetariskt eller ej är det alltid svårt att motstå något sött efter maten. Och många av de mejeriprodukter som lyfter dina gröna rätter kan också användas till enkla smådesserter som ofta är mer efterfrågade än "vanliga" desserter – ett bra sätt att boosta ditt erbjudande och öka merförsäljningen! Erbjud dina gäster en söt, krämig och frisk vaniljkräm på grädde och färskost med säsongens bär. Enkel att förbereda i god tid och förvara kallt fram till servering. En annan enkel och uppskattad efterrätt är cheesecake “no bake” i portionsformar. Färskostbakelsen går snabbt att röra ihop och behöver inte bakas i ugnen utan stelnar i kylen. Vid servering kan kakan toppas med bär.

Utvalda produkter

Mer grill!

Ta del av fler tips för sommarens grillsäsong där vi lyfter: råvaror, tekniker, säsongskrogen, recept och restaurangen som satt eldprägel på allt från meny till arkitektur.
Till kampanjsidan

Brynt smörvinägrett

Nötig och syrlig brynt smörvinägrett med bitar av äpple och schalottenlök blir ett fint komplement till många vegetariska rätter. 1,5 kg 600 g Arla® Svenskt Smör 200 g äppelcidervinäger 200 g konc äppeljuice 400 g schalottenlök, fint hackad 200 g äpple, fint tärnad 100 g färsk persilja, fint hackad salt 1. Bryn smöret och låt svalna lite. Blanda med vinäger, äppeljuice, lök och äpple. 2. Vänd ner persiljan och smaka av med salt. Servera den brynta smörvinägretten ljummen.