- Hem
- Recept & kalkyl
- Äpplepaj
Äpplepaj
Receptkategori: Bakverk(0 röster)
Gör så här
Mördegsbotten:
Arbeta ihop en smidig deg med 2 ½ dl vetemjöl, ½ dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 100g smör. Plasta och låt vila i kylen en stund, kavla ut och skär önskad form, baka på 170 grader ca 10 min.
Äpplemarmelad:
Mixa äpple med lite vatten och sila, väg upp 600g vätska 580g socker, 60g glykos, 18g pektin och 13g citronsyra. Koka puré eller juice med socker och pektin, (rör ut pektin i sockret för att slippa pektinklumpar) till 107 grader, häll i glykos och citronsyra, koka ihop och häll ut i plastad form, svalna och skär i önskade bitar.
Pumpafröpraliné:
Rosta 200g pumpafrön med salt, koka en sockerlag med 100g socker och 100g vatten. Börja med att mixa pumpa frön slå på sockerlagen och fortsätt mixa till en slät kräm, kan behövas mer vatten för att få den helt slät, smaka av med lite salt.
Italiensk maräng:
150g socker, 50g vatten, 75g äggvita, 30g socker.
Koka sockerlag till 123 grader, vispa äggvita med den mindre delen socker till en fluffig maräng, skålla marängen med den varma sockerlagen i en stråle och vispa långsamt tills den blir kall. Bre eller spritsa ut på smörpapper och torka i ugn eller torkskåp.
Du behöver
2,5 dl | Vetemjöl SE |
1 kg | Strösocker rör KRAV |
3 g | Vaniljsocker EKO |
1 hg | Smör osaltat 1 kg* |
1 kg | Äpple Royal Gala Klass 1 |
60 g | Glykossirap |
18 g | Pektin* |
13 g | Citronsyra |
2 hg | Pumpakärnor* |
3 st | Ägg M frigående 15p* |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 922.74 kJ |
Energi | 217.27 kcal |
Fett | 0.32 g |
varav | |
- mättat fett | 0 g |
- enkelomättat fett | 0 g |
- fleromättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 51.73 g |
varav | |
- sockerarter | 40.14 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 1.49 g |
Salt | 0 g |
Fiber | 1.16 g |