När tävlingsjuryn meddelade poängen i finalen den 18 oktober, innebar det en euforisk känsla för 36-åringen från Timrå. Och efter månader av hårt jobb, med experimenterande, planering och repetition fanns där, utöver lyckan, också en annan och lite oväntad känsla.
– Att tävla i matlagning är verkligen psykiskt påfrestande. Alla förberedelser och stress, och på bara fem timmar är det över. Den tomhetskänslan är verkligen sjuk. Men det är otroligt roligt också för man lär sig så mycket om sig själv, säger Michael Andersson.
Sedan segern har vardagen intensifierats för köksmästaren på Celeste i Stockholm. Förfrågningarna för olika former av gästspel har ökat och dagarna är extra långa. Han är nyligen hemkommen efter en vecka i New York där som innebar jobb för ett solglasögonmärke, men han har inte släppt blicken från det som faktiskt förde honom till toppen.
– Jag får träffa otroligt många spännande människor och göra roliga saker, men i grunden har inget förändrats. Att faktiskt lägga ner det hårda jobbet i köket kommer först.
Från teater till kockkarriär
Årets Kock 2024 är ingen naturbegåvning i köket, enligt honom själv. Och resan har inte varit spikrak. Michaels farbror som är kock var visserligen en stor förebild, men på gymnasiet valde Michael teaterinriktning och det fanns inga planer på en karriär inom matlagning.
– Men sen efter det så kände jag att scenskola nog inte var rätt för mig så jag tog ett steg tillbaka och funderade. Som barn hade jag alltid velat bli kock och när jag kom in på en utbildning och verkligen fick vara i köket så väcktes passionen, jag hade aldrig riktigt förstått vad jobbet faktiskt innebär, säger han.
Celeste fick stjärna i Michelinguiden
Inte talang, utan villighet att alltid jobba hårt och utvecklas är karaktärsdragen Michael Andersson lyfter som allra viktigast i kockyrket.
– Det finns människor som bara behöver steka en biff och sen kan de göra det perfekt, men sån är inte jag utan jag har fått gneta. Att det faktiskt går i det här jobbet tycker jag verkligen om. Och ju mer man jobbar och kämpar desto snabbare går det. Men det dröjde ganska länge innan jag förstod att jag var bra.
Och gemenskapen i köket, som den på Celeste i Stockholm är en stor anledning till att han aldrig ångrat sitt karriärsval. Med Michael som köksmästare, en roll han delar med Ludwig Tjörnemo, belönades restaurangen nyligen med en stjärna i Michelinguiden.
– Det är lite som på en teater. Där man går in i en ensemble och lär känna varandra och det skapas både en öppenhet och kreativitet. Exakt så är det i ett restaurangkök när man bygger en stark lagkänsla där alla vill bli bättre hela tiden.
Tog hem segern med rätter från havet
Michael är tydlig med att kollegorna har spelat en stor roll i förberedelserna, men väl på finalscenen stod han ensam. Men nerverna höll, och rätter som hans grillade tartar på gös och blåmussla, med picklad kålrabbi och äpple, gav honom segern med 776 poäng.
– Att hela tiden pröva nya tillagningsmetoder och råvaror är inspirerande, och jag hoppas verkligen kunna bidra till att föra branschen framåt. Som när vi pratar om alger som smaksättare, som sockertång med sin djupa umami-ton eller algen dulce som är söt och mild och passar till allt från fisk och skaldjur till kött. Vi har bara skrapat på ytan, säger han.
Och med alla nya åtaganden, som sträcker sig långt in i det nya året, kommer en helt ny utmaning; att hitta tillräckligt med tid i köket.
– Det är som en sport eller vad som helst. Man måste fortsätta gneta för att vara bra. Men sen finns det så mycket man kan lära sig om branschen genom att träffa människor, så det är en svår avvägning.
"Viktigt att inte tappa nyfikenheten"
Men det allra viktigaste är att verkligen stanna upp och njuta av situationen, som blivit en påminnelse om kraften som finns i personliga möten och utbyte av erfarenheter. Så blev det när han gästade Menigos programserie Länge Länge Måltiden för att prata om framtidens sjömat.
– Det är en sjukt viktig lärdom att vi kockar aktivt kan hjälpa varandra när det gäller att utmana våra vanor och traditioner. Att vi inte får glömma nyfikenheten kring både råvaror och tekniker. Vad händer om vi byter ut piggvaren som vi är så vana vid, mot lake som är en fantastisk fisk? Det kanske händer något spännande, säger Michael Andersson.