Samtidigt är det svårt att påverka människors beteenden. Det kräver långsiktigt arbete och att många aktörer tar gemensamt ansvar. Att svenskarnas konsumtion av sjömat fortfarande domineras av torsk, lax och räkor är ett tydligt bevis på just det.
– Vanor och beteendemönster tar tid att påverka men jag ser ändå en positiv utveckling. Det jag tycker är allra viktigast att lyfta här är alla inspirerande kockar vi har i Sverige som gör ett jättejobb med att inte bara lyfta frågan utan också faktiskt visa vad som går att göra. För när de professionella kockarna gör något sipprar det ut till befolkningen. Sedan är det också jätteviktigt att vi som leverantör skapar möjligheten att hitta alternativa råvaror.
En viktig del i att skapa ett verkligt hållbart fiske för framtiden skulle vara att sprida ut konsumtionen över fler arter. I WWFs fiskguide finns det drygt 50 arter som har alternativ på grönt ljus. Men för att kunna lyckas etablera nya arter som matfiskar kan det behövas nya metoder för tillagning. Eller så kanske traditionella idéer och metoder återigen kan lyftas.
– Som att göra exempelvis queneller och färs. Här skulle nog arter som skarpsill eller braxen kunna vara fantastiska och hållbara råvaror, idag används de nästan inte alls som matfiskar.
När det nya matåret inleds talar också allt för att de senaste årens trend – där svenska alger och tång vinner mer och mer mark i restaurangköken – kommer fortsätta vara högst aktuell. Det är mycket välkommet på många plan, enligt Erika Rapp.
– Vi ser att ambitionen att skapa mer hållbara menyer och verksamheter finns i branschen. Så det ska bli jättespännande att se vad alla fantastiska kockar kommer skapa.
Tillsammans med spännande gäster från restaurangbranschen är huvudtemat för samtalet nya smakupplevelser från havet. Matkreatören Lisa Lemke leder samtalet där bland annat Årets Kock, Michael Andersson, och Göteborgskrögaren Sophia B Ohlsson medverkar.
Jobbar som: Hållbarhetschef på Menigo.
Bakgrund i urval: Jobbat inom kvalitet, miljö & produktutveckling på Menigo i 8 år. Dessförinnan inom samma område på Coop. Här även jobbat på Gotlands livsmedelsinstitut och som kock och kallskänka. Även doktor inom måltidskunskap och är utbildad livsmedelsagronom.
Bästa med mitt jobb på Menigo: Att bidra till hur vi jobbar hållbart på Menigo, vilket också hjälper våra kunder att bli mer hållbara. Och såklart alla fantastiska engagerade och lösningsorienterade kollegor.
Största utmaningen 2025: Att omfamna och implementera alla nya lagstiftningar inom hållbarhetsområdet.
Favoritråvara från havet: Musslor - till exempel pilgrimsmusslor och blåmusslor
Lagar helst inom sjömat: Min och barnens favorit på sommaren: Egenfångade flundror (eller om vi har tur abborrar) i nät som jag filear, pankopanerar och smörsteker. Äts i korvbröd med varierande tillbehör.