Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Rishusk - tallrikar, muggar och skålar för hållbarhet

Menigo erbjuder ett klimatsmart och hållbart alternativ, tallrikar, skålar och muggar helt och hållet tillverkad av miljövänliga komponenter – rishusk.

Vad är rishusk?

Rishusk är skalet som täcker själva riskornet och det är ett naturligt råmaterial. Varje år produceras ca 500 miljoner ton ris vilket ger ca 125 miljoner ton rishusk. Vanligtvis klassas rishusk som jordbruksavfall och bränns ofta på fältet. Det innebär dels en fara för de bönder som bor där samt att det medför utsläpp av koldioxid och svaveldioxid vilket leder till stora luftföroreningar. Vid tillverkning av tallriken mals istället rishusket till ett pulver som sedan processas till råmaterial. 

Ökad livslängd vid rätt användande

Produkter av rishusk är slitstarka och har en livslängd samt egenskaper som är fullt jämförbara med plastprodukter i Polykarbonat, PET eller Melamin. Därför gäller även samma begränsningar i användandet som för plasttallrikar dvs. livslängden ökar betydligt om du väljer en otandad kniv. Matknivar med grov tandning eller stekknivar bör inte användas.

Produkterna klarar diskmaskin och uppvärmning i mikrougn upp till 3 minuter samt temperaturer från -30 till 120 grader. 

Produkterna är spårbara i och med tryckt produktionsår och månad.

Det är viktigt att komma ihåg att Rishusk är ett naturligt material och reagerar på mekanisk bearbetning såsom disk. Produkterna kan efter disk få en mattare, lite sträv yta. Detta är enbart utseendemässigt, produktens prestanda och säkerhet påverkas inte. 

Driver branschen i rätt riktning

Lanseringen är ett viktigt steg i Menigos hållbarhetsarbete där målsättningen är att samtliga förpackningar ska komma från förnyelsebara källor 2050. Vi tror på att vi måste anpassa vår konsumtion och livsstil för att säkerställa ett fortsatt gott liv på planeten. Att därför erbjuda våra kunder hållbara produkter, som rishusktallriken, anser vi är viktigt för att driva branschen i rätt riktning, säger Christoffer Carlsmose, hållbarhetsansvarig på Menigo.

Köp Rishusk-produkter
Rishusk Tallrik djup naturbeige 21,7cm
Utrustning
ST 1x1
Rishusk 4-kantig skål 48 cl 12,5x12,5cm
Utrustning
ST 1x36 st
Rishusk skål rund 32,5 cl Ø12,5cm
Utrustning
ST 1x60 st
Rishusk mugg utan handtag 20 cl
Utrustning
ST 1x96 st
Har du frågor och funderingar på hur våra rishusktallrikar tas fram? Klicka på bilden nedan för frågor och svar om produkten
Rishusk