Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hur kokar du perfekt pasta till många gäster?

Pastan tycker inte om storkök och den ogillar lång varmhållning. Om du inte gör det på rätt sätt så klart.

Hur du väljer rätt pasta

Bra pasta är alltid lite dyrare. Det finns ingen bra och billig pasta. Däremot så är ju pasta billigt, så även dyr pasta är ju billig om du jämför med andra råvaror.

  • Satsa på en pasta av hög kvalitet, som kostar lite mer.
  • Välj alltid en pasta som är gjord på 100 % durumvete. Den släpper ifrån sig mindre stärkelse vilket gör pastan mindre klibbig och ger en bra al dente-känsla.
  • En bra pasta är gyllengul i färgen. Den är inte vit, inte mörk och inte röd i tonen.
  • En bra pasta har varken svarta eller vita prickar. Svarta prickar kommer sig av att vetet inte skiljts från kärnan ordentligt. Vita prickar uppstår när pastadegen inte bearbetats tillräckligt, vilket ger pastan en seg och mjölig konsistens när man äter den.
  • Bra pasta har heller inga sprickor. Dessa uppkommer om tillverkaren har fuskat med torktiden. En spricka gör att pastan tappar formen eller går sönder helt och hållet.

Så här tillagar du pasta på ett bra sätt

Okej, då har vi valt ut en gyllengul pasta av hög kvalitet. Nu är det dags att koka den. Pasta vill ha mycket vatten när den kokas, och rätt mängd salt. Då blir det som bäst.

7-100-1000 regeln

I Italien använder man sig av 7-100-1000 regeln, gör det du med. 7-100-1000 regeln är förhållandet mellan mängden salt, pasta och vatten. Alltså till 100 gram pasta ska du ha en liter vatten och sju gram salt. Se till att behålla de här proportionerna i storköket och koka inte för mycket pasta.

Maxmängd pasta

Jag rekommenderar att du kokar max fem kilo pasta åt gången. Det innebär att du ska ha 0,35 kg salt, 5 kg pasta och 50 liter vatten. Det behövs ingen olivolja i vattnet, den lägger sig bara på ytan.

Expresskokning, dubbelkokning eller varmhållning

  • Expresskokning är när du kokar pastan tills den är klar och serverar direkt. Bra om du ska koka liten mängd pasta och servera omedelbart.
  • Dubbelkokning betyder att du avbryter kokningen efter halva koktiden och sen kyler ned pastan snabbt. Då behövs det bara en snabbkokning på 30-40 sekunder innan servering. Perfekt för en snabb à la carte-servering.
  • Varmhållning är metoden som ofta används i storkök där man serverar flera hundra matgäster åt gången. Koka pastan 75 % av koktiden, häll av vattnet och häll på lite olja. Låt pastan gå klart i värmeskåp på 65 grader. Nu kan du serverapastan efter 45 min eller inom de närmaste 3-4 timmarna.

Och kom ihåg. Servera pastan al dente. Det gör både dig och gästen lycklig. Vill du kontrollera om den är al dente? Bryt en färdigkokt pastabit på mitten. Har den en liten vit kärna, då är den perfekt al dente.

Lycka till nu. Och en sak till. Blanda såsen med pastan innan servering. Det blir så mycket godare, dessutom går det åt mindre sås.