Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hållbarhet och havet

Hållbara hav och sjöar är viktiga frågor för oss på Menigo. Vårt arbete handlar både om att öka andelen miljöcertifierad fisk och skaldjur – och att underlätta för våra kunder att göra hållbara val.

Hållbara hav och sjöar är viktiga frågor för oss på Menigo. Vårt arbete handlar både om att öka andelen miljöcertifierad fisk och skaldjur – och att underlätta för våra kunder att göra hållbara val.

Idag är 82,8 procent av vår fisk- och skaldjursförsäljning certifierat hållbar enligt MSC, ASC eller KRAV, och det är en ökning med mer än tre procentenheter sedan förra året. Att ständigt höja andelen försäljning från hållbara bestånd är blad det viktigaste vi kan göra på området, och därför arbetar vi också med WWFs fiskguide som ett viktigt verktyg. Vi säljer till exempel inga fiskarter som är rödlistade enligt WWF, vilket i år inneburit att vi slutat sälja amerikansk löjrom. Efter ett att viss tonfisk blev rödlistad förra året bytte vi också till MSC-märkt råvara i vårt eget märke Chefs Basic.

Övriga ställningstaganden Arbetet med ett hållbart sortiment handlar både om att inkludera och exkludera. Utöver att vi säger nej till rödlistade arter så exkluderar vi också konventionellt odlad scampi, eftersom det är en odling som medför allvarliga konsekvenser för närmiljön. Vi tillåter inte heller att antibiotika används i tillväxtsyfte när det gäller odlad fisk.

Betalar du för vatten?

En viktig del att ta med i beräkningen när du köper fryst fisk är glasering.
Glasering består av dricksvatten som påförs styckfrysta räkor och fiskfiléer. Genom glaseringen omges den frysta produkten av en tunn ishinna. Ishinnan hindrar luftens syre att komma i kontakt med räkorna/fisken och skyddar därmed mot uttorkning och härskning. Att påföra extra glasering förutom det som anses skydda produkten är ej i enlighet med branschriktlinjerna.

Vikten på den skyddande ishinnan varierar för olika produkter. Glaseringen ligger som regel mellan 5–14 procent av den totala vikten. Inom foodservice kan vikten anges inkl. glasering. Så ett bra tips är att hålla koll på andelen glasering, om du inte vill betala för vatten.

NYHET I SORTIMENTET
MSC-märkt ryggfilé av Alaska Pollock på mindre bitar cirka 60-80g.

Styckfrysta filéer som är skinn- och benfria. Passar utmärkt att dubbelpanera, fritera och till exempel servera i en fish taco eller wrap. Även lämpliga som portionsbitar på förskolor och skolor.
Brakes, artnr: 901112

Praktisk info
Enligt WWF Fiskguiden 2021: Grön.
Glaseringsgrad: Max 10%.
Fiskad i Stilla havet, FAO 61 och FAO 67.

Om du ska tina fryst fisk, så gör det i bleck i kylskåp, t ex över natten. Man skall undvika att tina fisk i rumstemperatur då det ökar risken för bakterietillväxt.

Köp certifierat

Vad betyder märkningarna?


MSC (Marine Stewardship Council) är en internationell hållbarhetscertifiering för vildfångad fisk och skaldjur.
Menigo blev certifierade 2010. Produktmärkningen innefattar dels krav på hållbara fiskemetoder och fiske på hållbara bestånd, och dels krav på spårbarhet i värdekedjan för att förebygga fusk.


ASC (Aquaculture Stewardship Council) är en internationell hållbarhetscertifiering för odlad fisk och skaldjur. Menigo blev certifierade 2014.
ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla. Ungefär hälften av all fisk och skaldjur som konsumeras är odlad och denna siffra kommer enligt prognoser att öka framöver, varför denna certifiering blir alltmer betydelsefull.

krav.jpg
KRAV gör inte några egna beståndsbedömningar utan utgår helt från MSC-godkända fisken. Ett KRAV-certifierat fartyg som ingår i ett MSC-certifierat fiske får KRAV-märka fisk från MSC-certifierade fiskenKRAVs regler för fiske är endast tillämpliga i Nordostatlanten och Östersjön samt i nordiska sötvatten. MSC-certifierade fisken i andra områden kan därför inte vara grund för en KRAV-certifiering.

Projekt braxenfärs Ett exempel på att inkludera hållbart fiske hittar vi genom vårt dotterbolag Ekofisk som jobbar med ett spännande projekt kring braxenfärs. Braxen har historiskt sett inte tagits upp av fiskare och bestånden har därför vuxit till den grad att braxen på sina håll blivet ett gissel för fisket. Braxen är en bra matfisk men den innehåller för mycket ben för att göra filéer av.

Braxen är dock utmärkt till färs och kan ersätta både annan fiskfärs och till exempel nötfärs i en hamburgare. Ur ett klimatperspektiv är det också en fördel att braxen är fiskad i Sverige, och dessutom som bifångst till MSC-märkt gösfiske. Braxen fraktas till och med i samma transport som gösen, vilket innebär att det inte uppstår något extra avtryck på klimatet.

Ekofisk arbetar nu tillsammans med bland andra Axfoundation för att göra braxenfärs till ett populärt proteinalternativ för både restauranger och offentlig sektor. I Menigos sortiment finns djupfryst braxenfärs från Mälaren och Vänern.

Läs mer om projektet hos länsstyrelsen


828.jpg

82,8% av vår fisk- och skaldjursförsäljning är certifierat hållbar enligt MSC, ASC eller KRAV.
tonfisk.png

Vi säljer inte rödlistade arter, och utvecklar hela tiden vårt sortiment utifrån WWFs fiskeguide.
Efter ett att viss tonfisk blev rödlistad förra året bytte vi också till MSC-märkt råvara i vårt eget märke Chefs Basic. Här ovan artnr. 901118, Tonfisk i vatten. 

Visste du?
Fisk är den matvara det handlas mest med i hela världen - mer än kaffe, bananer och socker. Dessutom utgör det inkomst för 1/10 människor i världen. 

Vad är hållbart fiske? 
Hållbart fiske innebär att låta tillräckligt mycket fisk vara kvar i haven, skydda deras livsmiljöer och trygga framtiden för de människor som är beroende av fiske för sitt uppehälle.


Grundrecept - braxenfärs

Med den här enkla grundsmeten kan du göra fiskfärsrätter med oändligt antal olika smaksättningar, från wallenbergare till fish tacos!
2,5 kg fiskfärs
50 g havssalt
12 äggulor
1,5 dl potatismjöl
7,5 dl grädde
. . . . . . 
Wallenbergare:
Forma med stans, grädda i ugnen 10 min på 175 grader. Bryn på båda sidor i smör till fin färg. Servera med potatis puré, brynt smör och ärtor.
. . . . . .
Burgare
Forma burgare med händerna och vänd i panko. Stek i rikligt med matfett tills burgaren
är gyllenbrun runt om och genomstekt invändigt. Servera i hamburgerbröd med tartarsås och grönsaker.
. . . . . .
Bollar
Forma små bollar med en tesked, rulla i panko och fritera tills de är gyllenbruna och frasiga. Servera som fingerfood med olika dipsåser alternativt i en taco.
. . . . . .