Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Skollunch for future

Skollunch for future

Hur hållbarhet blir möjlighet i skolan

De flesta är överens om att den svenska skolan ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete. Men eftersom ämnet är komplext och kommer bli än viktigare i framtiden, vill vi undersöka om det finns utrymme för förbättringar. Kan den hållbara skollunchen bli en pedagogisk resurs och på så sätt intressera fler elever? Bör den schemaläggas och kan skolan gå före och påverka politiken? Och vad tycker Sveriges föräldrar? En Kantar Sifo-undersökning vi gjort visar på flera intressanta saker, som att kommunikationen brister mellan skolan och föräldern och att eleven generellt sätt är ganska nöjd med skollunchen. Detta och lite till har Lotta Bergkvist från White Guide Junior diskuterat med vänner från det offentliga matsverige. Delar av samtalet finns i denna artikel. Se hela samtalet här.

Hållbarhet är ett begrepp som knyter ihop de ekologiska, sociala och ekonomiska utmaningar som vi alla står inför. Alla tre delarna är viktiga och alla är de beroende av varandra.

Hållbarhet är teamwork

Det är svårt att lyckas som ensam kock. Du behöver stöd från kostchef, rektor, pedagoger, kollegor i köket och eleverna, alltså matgästerna. Samarbetet mellan köket, ledningen och eleverna är A och O för att lyckas

Sammanfattningsvis, man måste inte vara bra på allt. Hållbarhet får inte bli för svårt eller komplicerat. Det viktiga är att det blir en naturlig del av skolans vardag, säger Lotta.

Lotta Bergkvist driver ett gastronomiskt förlag som bland annat ger ut den offentliga måltidstidningen Magasin Måltid och guiden White Guide Junior där hon också sitter som Juryordförande.

Lottas gäster: 

Linda Berggren, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet

Jens Berggren, Hållbarhetsexpert, LRF

Karin Lundell, Verksamhetschef, Strängnäs kommun

Fredrik Nilsson, Köksmästare, Tångvallaskolan Årets skolrestaurang 2020

Christoffer Carlsmose, Hållbarhetschef, Menigo

50 % av tillfrågade föräldrar svarar att de inte får någon information från sitt barns skola hur de arbetar med hållbarhet.

78% vet inte hur skolan jobbar med matsvinn.

93 % vet inte hur stor del av skolmaten som är ekologisk.



* Kantar Sifo-undersökning. Målgrupp 20-65 år med barn i hushållet (6-15 år).
1051 intervjuer. Svarsfrekvens 62%