Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Restaurang Asplund - En Oas i Solna

Lunch, catering och fest. Det är vad restaurang Asplund laddar upp med inför gästernas återkomst i höst.

I en K-märkt tegelbyggnad i Solna ligger restaurang Asplund. Huset – ritat av den berömda arkitekten Gunnar Asplund – är varsamt renoverat i den moderna arkitektur som var populär i Sverige på 1930-talet. Restaurangen startade 2014 som en avknoppning från Långbro Värdshus när cateringverksamheten där hade vuxit sig för stor.

– Vi fick nys om en lokal på Gunnar Asplunds allé i Solna och planerna sattes i verket med inriktning på lunch, brunch, catering och festvåning. Jag blev ansvarig för Asplund och Långbro körde på med sitt. Restaurangen är inte lika klassisk som Långbro utan har en mer lekfull touch med influenser från världens kök, det är lättare att servera en thaikyckling eller något koreanskt på Asplund, säger Petter Danielsson som är delägare och driftschef.

I samma hus huserar även Hotell Asplund, ett long-stay-hotell som restaurangen servar med frukost och lunch varje dag. En optimal lokal att ha fest och konferens i med flera våningsplan och tillhörande hotell, så gästerna kan stanna kvar över natten.

– Det gör det möjligt att flytta runt festen med drink på nedre plan och sedan middag och dans där uppe. Det finns mycket lyckade fester med just det konceptet, säger Petter.

Pizzamästare

För en restaurang som inriktar sig på catering har pandemiåret varit extra tufft. Här har man som många andra, tvingats till att ställa om sin verksamhet, hitta innovativa lösningar som helgpåsar, jul-och påsklådor, bordsservering på bruncher och ”take and bake pizzor”.

Just pizza är något av restaurangens signum och omnämns i recensioner som en av Stockholms bästa. Kanske för att kökschefen och delägare Niklas Lundevall kammade hem segern i pizza-SM 2015, vilket också märks på de innovativa smakerna på menyn. Här kan man till lunch få en pizza med Skreitorsk, äggkräm och friterad kapris eller ”pizza kräftskiva” med västerbottensost, kummin, kräftstjärtar och bakad lök.

 

– Vi gör väl det mesta utom Capricciosa. Vi har alltid en pizza på lunchmenyn tillsammans med sju andra rätter kött, fisk, vegetariskt, soppa, sallad och något från grillen, säger Petter.

Kockvalidering

Under försommaren har Asplunds varit delaktig projektet ”kockvalidering”– ett arbete tillsammans med arbetsförmedlingen och Visita – som gör det möjligt för matlagare som inte har något papper på utbildning att komma in på arbetsmarknaden. Idag är ofta intyg på utbildning ett krav för anställning, speciellt inom större koncerner och storkök inom offentliga sektorn.

– Kockarna kommer på validering hos oss i 10 dagar efter att ha gått igenom några grundläggande tester, för att kolla att de verkligen har baskunskaper som kock. Jag bedömer hur de arbetar, hur de klarar av råvaror och hur de förstår instruktioner och recept. Vi har haft fem valideringskockar sedan det drog igång i slutet av juni och jag har godkänt samtliga. Jag har fått duktiga och kunniga kockar i restaurangen, men även chansen att träffa nya människor och de kan söka sig vidare till andra jobb med en validering i handen om att de är yrkesmän, en win win helt enkelt.

Petter och hans team arbetar nu för fullt med höstens alla aktiviteter och ser ljust på framtiden, trots den rådande ovissheten i pandemins utveckling. Och det märks tydligt att gästernas beteenden har förändrats.

– Det bokas på en hel del och det är tydligt att folk verkligen längtar efter att ses på krogen, känna sig fria och umgås i större sällskap igen. Nu hoppas vi på att få igång maskineriet igen och att personalen äntligen får återgå till sina egentliga sysslor och inte behöva rycka in i disk eller städning. Vi vill ju sälja fester och laga mat, avslutar Petter.

 

Brunch extra allt

Frukost möter lunch hos restaurang Asplund. Resultatet - en av Stockholms mest innovativa bruncher. Krögarna Moa Klingsell och Petter Danielsson, bjuder på bordsserverad brunch med buffékänsla, där kantarellpizza, green taco och drinkar i kanna står på menyn. 

-Tanken med brunchen är att vi serverar den på bordet men ändå behåller buffékänslan, en levande buffé direkt till bordet helt enkelt. En klassisk brunch med nya inslag som pizza där vi blandar upp med sallader och annat för att lätta upp.

Era bästa brunchtips?

-Drinkar i kannor – det är härligt att kunna dela samma upplevelse och skicka runt både mat och dryck. Vi vill uppnå en levande måltid, som ett slags organiserat kaos.

Bordsservering eller buffé?

-Bordsservering! Med bordsservering får vi mindre matsvinn och en högre kvalitet, eftersom vi då kan hålla maten fräschare.

Är brunchen tillbaka i höst?

-Vi hoppas på det och vi tror att suget efter att komma ut och umgås är större än på länge. En brunch är ett perfekt och avslappnat sätt att umgås runt, både med familj och vänner. Vi tror att man kan förbereda sig på en hög efterfrågan och att brunchens framtid är ljus.

 

Se fler trender här.

Läs mer här