Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bjärekyckling är Rolls Roycen av svensk kyckling

Bjärefågel föder upp långsamt växande kyckling med dubbelt så mycket plats. Djuromsorg, kvalité och hållbarhet är i fokus - och så ska det smaka riktigt gott!

Längs en vacker landsväg strax utanför Torekov ligger familjeföretaget Bjärefågel. Det är ett av Sveriges mindre kycklingföretag, för här jobbar man med kvalité, hållbarhet och hög djurhälsa i fokus. Bjärefågel har nästan dubbelt så mycket plats per fågel i stallen, långsamt växande kycklingar och ingen koccidiostatika i fodret. Bjärefågel är också Sveriges första och enda klimatcertifierade kycklingföretag.

- När vi började föda upp kyckling för en herrans massa år sedan började vi med att titta på de enkla sakerna. Till exempel, vad ska kycklingen äta för att den ska må bra? Hur ska miljön i stallet se ut? Vi utvecklas efterhand som ny forskning och teknik kommer och vi fortsätter hela tiden att försöka hitta nya bättre metoder, säger vd Per-Olof Ingemarsson.

Långsamt växande kyckling
Han grundade familjeföretaget som idag ägs av honom och lillebrodern Martin Ingemarsson, samt några minoritetsägare. Majs blev grundstenen i Bjärefågels koncept och sedan har man bara fortsatt att bygga på konceptet, allt för att fåglarna ska ha det bra och för att man ska få fram en riktigt bra och god kyckling. Per-Olof-Ingemarsson förklarar:

- Vi har till exempel aldrig haft det antibiotikaliknande preparatet koccidiostatika i fodret. Det behöver vi inte då våra kycklingar har nästan dubbelt så mycket utrymme per fågel.

I stället för att tänka på vad andra kycklingföretag gör har man valt att gå sin egen väg. Det har också gjort det lättare att ha hållbarheten i fokus. 

Bjärefågel introducerade vid årsskiftet 2014–2015 långsamt växande kyckling i Sverige.

- Vi var inte nöjda med det vi såg hos de snabbväxande kycklinghybriderna och hade vid det laget letat efter en långsamt växande kyckling i tio år. Äntligen kunde vi byta till en långsamt växande kyckling. Efter det har vi uppgraderat till ännu bättre Ranger Gold-kycklingar, säger Per-Olof Ingemarsson.

Kvalitet och god djuromsorg kostar
Många av Bjärekycklingarna föder företaget själva upp på Bjärehalvön, i nedlagda svinstall som har byggts om till kycklinghus. Det ger nytt liv till gårdarna.  Man har också några kontrakterade uppfödare som arbetar efter samma hårda krav som Bjärefågel, främst på Bjärehalvön och i södra Halland. Alla dessa åtgärder gör dock att Bjärekyckling är en dyrare produkt än vanlig kyckling.

– Kvalitet och god djuromsorg kostar. Du kan inte gå till en bilhandlare och köpa en Rolls Royce men betala för en Skoda.  Det kostar mer att producera en kvalitetskyckling som haft det bra, men du märker också skillnaden när du äter kycklingen. Det är skillnad på kyckling och Bjärekyckling, som är Rolls Roycen av svensk kyckling, säger Per-Olof Ingemarsson och ler.

Upptäck Bjärekyckling

Visste du att…

...Bjärefågel som en del av sin hållbarhetssatsning också gör många produkter till storkök, till exempel köttbullar, kebab och korv.

...Företaget är ett familjeföretag huvudsakligen ägs av två bröder med rötter på Bjärehalvön.

...Bjärefågel införde långsamt växande kyckling i Sverige vid årsskiftet 2014-2015.

...Fodret som kycklingarna äter är helt vegetabiliskt och baserat på svensk majs.

...Bjärekyckling är Sveriges enda klimatcertifierade kyckling via Svenskt Sigill.

Nyfiken på mer?

Upptäck fler utvalda produkter inom premiumkyckling.
Premiumkyckling på menyn