Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ibericogrisens traditionella uppfödning

Alla som besökt Spanien någon gång vet hur populärt fläskkött är i landet. Särskilt prisad är den iberiska grisen eller "Raza Ibérica" som den heter på spanska, en traditionell ras som funnits på den Iberiska halvön i tusentals år.

I Spanien finns ett enormt utbud av delikata skinkor och charkuterier, men även det färska köttet är oerhört uppskattat. Utmärkande för Ibericogrisar är dess svarta klövar ”Pata negra”, vilket har gett upphov till namnet på den världsberömda skinka som tillverkas på deras kött.

Ibericogrisen spelar en stor roll på avtrycket av Spaniens lantliga idyll med stora fält fyllda av ekollonträd.

Klassificeringar

Ibericogrisen har olika klassificeringar; Bellota och Cebo. Traditionellt sett delas djuren upp i olika klasser efter uppfödningssätt som används samt vilket foder de fått. Vi förknippar ofta Iberico med grisar vars diet till största del består av ekollon. Denna klass går under namnet Iberico Bellota och är den högsta klassificeringen. Dessa grisar slaktas under en begränsad period i början av året efter att de fått gå ute och äta ekollon under den period som spanjorerna kallar för "Montanera".

Bellotagrisarna är relativt få till sitt antal och de flesta Ibericogrisar i Spanien föds upp på ett mer konventionellt sätt. Gemensamt för alla Ibericogrisar är dock att de på grund av sin goda förmåga att lägga på sig intramuskulärt fett ger ett fantastiskt kött som prisas för sin fylliga och karakteristiska smak.Iberstaste - Cebo de Tierra

Då köttet från Iberico Bellota endast finns tillgängligt i begränsade mängder, har vår producent valt att ta fram ett internt spårningsprogram för klassificeringen Cebo de Tierra som används i varumärket Ibertaste. Detta är namnet på de grisar som har fått tillbringa större delen av sina liv frigående utomhus och utvecklat ett naturligt smakrikt och saftigt kött.


Upptäck Ibertaste

Secreto Iberico

Det spanska styckningsschemat innehåller många ovanliga detaljer som även börjar bli kända i Sverige. Bland annat Secreto som kallas för ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock detalj som sitter väl gömd bakom bogbladet. Detta anses vara en av de möraste och saftigaste detaljerna på Ibericogrisen.

Pluma Iberico

Pluma från ibericogrisen är en eftertraktad fjäderformad styckdetalj som kommer från grisens framdel nära skulderbladen. Pluma har en intensiv smak och en mör textur som gör den idealisk för snabb tillagning, särskilt på grillen. Köttet är marmorerat med fett vilket gör att det förblir saftigt och smakrikt. Pluma från ibericogrisen är verkligen en delikatess för dem som uppskattar fina köttdetaljer.