Marocko, Spanien, Sydamerika
VarugruppCitrus
Temperatur+0-4 grader C
LagringIdeal förvaring vid +0-4 grader C och 85-90% relativ luftfuktighet.
HanteringsrådVid fel hantering kan frukten få kylskador, röta, mögel, uttorkning, frysskador (torrt fruktkött), färgfel, skador i skalet.
EngelskaClementine
AnvändningssområdeFrukterna används på samma sätt som apelsiner och övriga citrusfrukter. De äts som färsk frukt, blandas i sallader, ingår i desserter och bakverk. De kan pressas till juice.
AllergenerÖverkänslighet mot citrusfrukter ger oftast lindriga symtom. Hos barn är det vanligast med hudbesvär. Andra symtom är att det kliar och svider i eller runt munnen. Den som har eksem kan också få förvärrade problem vid direktkontakt med dessa ämnen. Svåra reaktioner är väldigt ovanliga. Är man överkänslig mot citrus är behandlingen helt enkelt att undvika frukten.
NördinfoClementinen skapades 1902 genom en korsning av mandarin och pomerans. Namnet härrör från upphovsmannen Clément Rodier, en algerisk präst som började odla den i början av 1900-talet.