Apelsin
- Artikelnummer: 741718
- Märke: MENIGO FOG
- Leverantör: Fruktservice I Helsingborg AB
- Förpackning: 1x16 kg, 1xca 1kg
- Lev.artnr: MENY304
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 208 kJ |
Energi | 50 kcal |
Fett | 0.2 g |
varav | |
- mättat fett | 0.02 g |
- enkelomättat fett | 0.03 g |
- fleromättat fett | 0.02 g |
Kolhydrat | 10 g |
varav | |
- sockerarter | 8 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 0.81 g |
Salt | 0 g |
Fiber | 1 g |
Egypten, Marocko, Spanien, Sydafrika, Sydamerika
VarugruppCitrus
Temperatur5-8°C
LagringFörvaras svalt.
HanteringsrådLåt frukten ligga i kylskåp för längre hållbarhet. Kan med fördel tas fram i rumstemperatur en stund innan användning för en sötare smak. Hanteras varsamt för att undvika tryckskador.
AnvändningssområdeVid rätt säsong är apelsiner allra godast att äta som de är. Liksom andra citrusfrukter är nästan hela apelsinen användbar, både köttet, saften och skalet. Nog för att saften är en given juicedryck är den även tillsammans med skalet en god smaksättare i mat och desserter. Den vita hinnan på apelsinen innehåller mycket pektin, ett naturligt förtjockningsämne som är praktiskt vid kokning av sylter och marmelader. Apelsin passar till mycket men några smaker som är extra träffsäkra är fågelrätter, sötare rotfrukter, gräddiga desserter och choklad.
AllergenerEn del personer är känsliga mot vissa typer av frukt och grönsaker. Apelsin tillhör en sådan katergori och det vanligaste symptomet är att man blir röd runt munnen. Det behöver dock inte vara av allergisk art och vad reaktionerna beror på är inte helt fastställt.
NördinfoAtt apelsiner är en riktigt C-vitaminbomb är långväga känt. Men visste du att frukten varierar på C-vitamin beroende på hur länge den hänger kvar på trädet? Tidigt på säsongen är apelsinen syrlig men också mer C-vitaminrik. Sötman ökar ju längre frukten får hänga kvar men då minskar också C-vitamininnehållet. Ibland kan en syrlig apelsin alltså inte vara så dumt att äta.