Användningsområde:
Livsmedelsindustrin använder koldioxidgas för en mängd olika ändamål. Bland annat tillsätts koldioxid vid förpackning av livsmedel för att förbättra produktens hållbarhetstid eftersom koldioxid hämmar tillväxten av bakterier. Vid upplösning i vatten bildas kolsyra. Kolsyra används bland annat i öl och läsk för att få bubblor eller skum. Gasflaskorna med livsmedelsgaser är gröna och lätta att känna igen. Färgkoden på flaskhalsen skiljer de olika gaserna. Livsmedelsgaserna uppfyller samtliga EU-krav och är spårbara.
Egenskaper och ursprung: Flytande koldioxid är en färglös vätska som är tyngre än vatten. I gasform är den färglös med en syrlig, stickande lukt och smak. Koldioxid brinner inte och understöder inte förbränning. Atmosfärisk luft innehåller omkring 0,04 procent koldioxid och utandningsluften innehåller omkring 4 volymprocent. I gasform är koldioxid ca 1,4 gånger tyngre än vanlig luft. Koldioxid i fast form (torris) har en temperatur på –78 °C och smälter inte som vanlig vatten-is vid atmosfäriskt tryck. I stället avdunstar den och bildar gasformig koldioxid. Koldioxid reagerar kraftigt med starka baser, särskilt vid förhöjd temperatur. Koldioxid utvinns som en biprodukt från olika processer såsom tillverkning av gödningsmedel, etanol, biodiesel och från naturliga källor. För koldioxid som används till livsmedel genomgår gasen en omfattande reningsprocess för att gasen ska möta de renhetskrav som ställs av myndigheterna. Koldioxid måste förvaras vid ett tryck som är högre än 5,2 bar för att förbli i flytande form.
Leveransform: Kondenserad gas i gasflaskor/paket.
TA vikt 36,5 kg.
Höjd på tub kan variera mellan batcher på 1-2mm.