Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Mejeri, ost & bröd

Julknäcke med en god bit ost hör julen till. Servera till frukost, mellis eller som en del av julbordet.

Bröd

Ost

Mejeri

Almnäs Bruk

På den ekologiska mjölkgården Almnäs Bruk tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölk från gårdens egna kor. I sortimentet finns bland annat Wrångebäcksosten – Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke samt Almnäs tegel som vunnit guld i World cheese awards.

Ostarnas karaktäristiska smak utvecklas genom flera olika processer, men en viktig komponent är att djuren får tillgång till många olika sorters växter i sin föda. En biodiversitet i mjölken påverkar smaken genom att alla goda bakterier förs över till osten. Även säsong spelar in, beroende på om korna äter foder inom- eller utomhus. Ystningen sker året om och det görs dagliga analyser av ostmassan och mjölkens innehåll. Beroende på mjölkens beskaffenhet kan ystningsförloppet justeras lite vartefter, för att uppnå rätt resultat.

– För oss har det alltid varit viktigt att hålla oss till hantverket och inte ”fuska” oss fram till en snabbare process. Vi har oerhört duktig personal med ett öga för produkten och har rätt höga krav på oss själva. Ostarna hanteras på ett varsamt sätt, de tvättas, borstas och synas upp till 100 gånger innan de lämnar gården. Man kan säga att varje ystning är unik, säger Thomas Berglund.

Möt VD Thomas Berglund som tillsammans med sina bröder Nicolas och Andreas äger Almnäs bruk. Läs mer om hantverket bakom dessa fantastiska ostar här.

Se alla julkategorier

Tillbaka