Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Årets Kock banar väg för framtidens kocktalanger

Sponsorskap & partnerskap
Årets Kock
Som stolt huvudpartner till Årets Kock vill vi på Menigo driva svensk gastronomi framåt. Vi vill lyfta svenska råvaror i säsong och öka kännedomen om svenska producenter.

Vad är Årets Kock?

Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen Årets Kock startades av Svenska Mejeriernas Riksförening (SMR) tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. 

Samtidigt är Årets Kock mer än bara en tävling. Årets Kock arbetar tillsammans med tidigare vinnare och övriga samarbetspartners för att leda den svenska gastronomin in i framtiden och skapa utrymme och förutsättningar för de professionella kockarnas passion. Det gör Årets Kock genom att bryta ny mark och utforska trender som vidareutvecklar skrået.

Final i Årets Kock 2025.

Hur utses finalisterna?

Anmälan till Årets Kock öppnar i början av maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final under hösten.

Resan för de kockar som söker till tävlingen börjar dock långt tidigare – utmaningen är att sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framför allt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. 

Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. 

Juryn i Årets Kock 2025.

Hur går finalen till?

Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. 

En jury bedömmer i tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande 2025 är Jonas Dahlbom.

Under kval- och finaltävlingarna kommer dessutom en metodjury att bedöma hur de tävlande arbetar i sina respektive kök. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.

Varför är Menigo med och sponsrar Årets kock?

Genom Årets Kock vill vi på Menigo driva svensk gastronomi framåt. Vi vill lyfta svenska råvaror i säsong och vi vill öka kännedomen om svenska producenter. Kockarna som tävlar ställer höga krav på råvarorna, vilket också utvecklar oss och gör oss bättre.

På vilket sätt sponsrar Menigo?

Menigo är huvudpartner till Årets Kock, vilket innebär att vi bland annat tar fram förslag till huvudråvara till finalen och överlag sponsrar med råvaror till finalisterna.
Final i Årets Kock 2025.
Final i Årets Kock 2025.
Final i Årets Kock 2025.

Final i Årets Kock 2025.

Nyfiken på Menigos andra sponsorskap?

Klicka här
Årets kock logga.

Vinnare av Årets kock

2024 Michael Andersson
2023 Desirée Jaks
2022 Jessie Sommarström
2021 Gustav Leonhardt
2020 Ludwig Tjörnemo
2019 Martin Moses
2018 David Lundqvist
2017 Johan Backéus
2016 Jimmi Eriksson
2015 Thomas Sjögren
2014 Filip Fastén

Se alla vinnare här