Anmälan till Årets Kock öppnar i början av maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final under hösten.
Resan för de kockar som söker till tävlingen börjar dock långt tidigare – utmaningen är att sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.
Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framför allt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag.
Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse.
Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn.
En jury bedömmer i tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande 2025 är Jonas Dahlbom.
Under kval- och finaltävlingarna kommer dessutom en metodjury att bedöma hur de tävlande arbetar i sina respektive kök. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.Final i Årets Kock 2025.