Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En inblick i rollen som lönespecialist med Astrid

Kollegor på Menigo
Medarbetarintervju
Möjligheten att få arbeta med både kollektiv- och tjänstemannalöner och systemförvaltning gjorde att Astrid tyckte att Menigo lät som en spännande arbetsplats. Men vad innebär det att vara lönespecialist egentligen? Astrid ger oss en inblick i rollen!

Vad var det som ledde dig in på yrket som lönspecialist i första hand?

Min plan var från början att arbeta inom ekonomi och jag började därför utbilda mig till löneekonom. Jag tänkte inte så mycket på vad det innebar att arbeta med lön utan var mest fokuserad på ekonomidelen men insåg ganska snabbt att jag tyckte lön var väldigt kul och spännande att arbeta med. Jag inser att nog inte alla lockas av att arbeta med lön men jag har hittat det jag tycker är riktigt roligt och jag trivs verkligen med allt vad det innebär från att tolka kollektivavtal till att säkerställa att alla medarbetare får en korrekt lön.

Kan du ta oss med på en dag som lönespecialist – vad gör du?

Min arbetsdag varierar väldigt mycket beroende på vilken dag i månaden eller vilken månad på året det är. Någon vecka innan lönen ska betalas ut arbetar jag bland annat med att se till att alla delar som ska med i lönekörningen registreras. Det är allt från att föra över uppgifter från Medvind där våra medarbetare registrerar sin frånvaro och stämplar in, till att läsa in underlag för friskvårdsbidrag. Vi utför även väldigt mycket kontroller av lönekörningen för att säkerställa att allt som registrerar blir en korrekt lön som sedan betalas ut.

När lönerna väl är utbetalda är det mycket rapportering som ska göras, till exempel gällande pension, statistik och underlag till vår ekonomiavdelning för bokföring. Vi får också nya versioner av våra system varje månad som vi går igenom och kontrollerar så att alla nyheter är på plats och så arbetar jag även med ständiga förändringar och förbättringar i systemen.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

För mig är det viktigt att jobbet känns varierande och utmanande, vilket det verkligen är här på Menigo och också har gjort att jag arbetat så länge här. Jag har fått möjlighet att vara med i arbetet med att byta HR- och lönesystem, arbeta med övertagande av nya bolag och fått utveckla min kunskap inom systemförvaltning. Att dagarna innehåller så många olika arbetsuppgifter trivs jag med!

Är det något projekt som du speciellt har tagit med dig under din tid på Menigo? Och vad lärde det dig i så fall?

Jag har som sagt varit med om att vi bytte HR- och lönesystem och fått lära mig hur omfattande ett sådant byte är. Till exempel vilka stora förberedelser och arbetsinsatser som krävs för att få projektet i mål och säkra en smidig övergång. Inte alla får möjligheten att vara med om ett sådant arbete under sin karriär och det var både väldigt utmanande och spännande att vara en del av.

En av de viktigaste lärdomarna jag tar med mig är att vikten av bra samarbete inom det team som jag arbetar i. Så som vi arbetar nu delar vi till exempel upp alla arbetsuppgifter i lönekörningen vilket ger en väldigt säker hantering och ett tryggt sätt att arbeta på.

Lär känna fler medarbetare

Tillbaka till intervjuerna

Om Astrid Jergefelt

Bakgrund/utbildning: Utbildad löneekonom.

Favoritmat: Äter helst vegetariskt. En favorit jag aldrig tröttnar på är vedugnspizza. 

Gör gärna utanför jobbet: Spelar mycket brädspel och har cirka 100 spel i samlingen, målar akvarell, håller på med trädgårdsordling, umgås med min sambo och mina två katter eller dricker bubbel med mina vänner. 

Viktigaste nyckeln för en lyckad vardagsmorgon: Lugn och ro med en kopp te och frukostmackan så är jag nöjd. Frukost är enligt mig den bästa måltiden på dagen!