Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Livsmedelslagstiftning

Från och med den 13/12 2014 gäller förordningen (EU) nr 1169 / 2011 som anger hur innehållet i en produkt ska beskrivas och presenteras, både för dig som kund till en grossist och för en privatperson.

Den generella regeln säger att du innan köp ska kunna få information om vad produkten innehåller, eventuella allergener * och en del annan information som kan vara viktig för den som ska äta den mat som produceras och serveras utifrån råvarorna.

Det finns en del undantag från lagstiftningen:

  • Frukt och grönt som är obehandlat.
  • Kött, obehandlat (avser att inget har blivit tillsatt) - Enbart krav på ursprung (född/uppvuxen/slaktad) på allt kött utom vilt.
  • Produkter som består av endast 1 ingrediens och benämningen tydligt anger ingrediensen.
  • Naturligt framställda mejeriprodukter (mjölk, grädde, naturell yoghurt)
  • Naturligt framställd ost.
  • Produkter avsedda för vendingmaskiner.

 

På dessa produkter är det alltså frivilligt för producenterna att lämna information, det kan alltså förekomma att vissa undantagna produkter har information medan andra saknar.

*Allergener ska anges med ett avvikande typsnitt. För elektronisk information finns en bransch-överenskommelse att använda VERSALER.

Du kan läsa mer om lagstiftningen på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se

Där kan du också läsa om vad du som lagar och serverar mat behöver kunna ge dina kunder.

Menigos avsikt är att följa lagstiftningen.Då vi har ett mycket brett sortiment så förlitar vi på att våra leverantörer förser oss med korrekt information.

Om du upptäcker att ingredienstexten här i vår webbshop avviker från den faktiska produkten och/ eller förpackningen, kontakta gärna oss så vi kan kontakta producenten.