Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tryggt med bryggt

Guide till kaffe
Våra egna varumärken
20 juni 2024
Cappuccino, Cortado, Americano och Macchiato. Idag finns det otaliga varianter av kaffe att välja mellan. Men ibland kan det vara skönt för gästerna att slippa valmöjligheterna. Att helt enkelt servera ett tryggt bryggkaffe – av bästa sort.

Nu lanserar vi vårt nya varumärke Citavo. Mellan- och mörkrostat bryggkaffe av god kvalitet, tillverkat på 100% Arabicabönor från utvalda regioner runt om i världen. Vi har frågat Charlotte Bertsdotter, Sales Manager på kaffeleverantören BKI i Danmark, om allt från malningsgradens betydelse till vanliga missförstånd när det kommer till kaffe.

Hej Charlotte, vad händer under kaffets rostningsprocess?
— I vår rostningsprocess fokuserar vi på noggrannhet och kvalitet. Rostningen sker i vårt rosteri i Aarhus där vi kontrollerar temperatur och rostningstid noggrant för att uppnå den önskade smakprofilen. Vårt kaffe genomgår kvalitetskontroller och smaktestning för att säkerställa att varje batch uppfyller våra höga standarder och garanterar den smakprofil som kännetecknar varje kaffesort.

Vad har malningsgraden för betydelse?
— Malningsgraden har stor betydelse för smaken och tillredningsprocessen av kaffet. En finare malning passar exempelvis bättre för espresso, där bönor mals i en kvarn före användning, medan en grövre malning är lämpligare för till exempel presskaffe. I Sverige är bryggkaffe det vanligaste tillredningssättet och där används ett maskin-/automatmalet kaffe. Menigo har ett brett utbud i sitt Citavo sortiment samt kommer att lansera ett urval av hela bönor.

Hur ser det svenska kaffedrickandet ut jämfört med övriga Europa?
— Kaffet är en del av den dagliga rutinen för många människor. Framför allt i Norden är vi duktiga kaffedrickande. I Sverige kan det närmst ses som vår nationaldryck! Vi har en tendens att uppskatta ljusare rostningar och en renare, mer balanserad smakprofil jämfört med vissa andra delar av Europa där starkare och mer intensiva kaffesorter är populära. Dessutom är konsumtionen av kaffe i form av fika en viktig social tradition här, vilket också påverkar våra smakpreferenser.

Några vanliga missförstånd när det kommer till kaffe?
— Ett vanligt missförstånd är att mer kaffe eller ett extra mått automatiskt ger bättre smak. Doseringen är viktig och kan påverka smaken av kaffet avsevärt. Dessutom kan överdosering leda till onödigt slöseri med kaffe. Doseringspåsarna hjälper dig med att få en jämn smak och hålla koll på doseringen.

Tips på vad man bör tänka på när man ska brygga kaffe till många restauranggäster?
— När du brygger kaffe till många restauranggäster, välj en bryggare som passar antalet gäster du vanligtvis serverar. Förvara kaffet svalt och torrt för att behålla färskheten, och överväg att köpa kaffe i större påsar för att spara pengar om din restaurang har hög förbrukning. Balansera mellan hållbarhet och ekonomi.

Bryggkaffe från Citavo
Se fler!

Kaffe Mörkrost Brygg EKO FT

Citavo Classic
Kolonial
Art.nr. 125882
FRP
60x100 g

Kaffe Mellanrost EKO RA

Citavo Classic
Kolonial
Art.nr. 901272
FRP
12x500 g
citavologo.png
Hos Citavo hittar du varma drycker av god kvalitet. Drycker att avnjuta oavsett 
säsong eller tidpunkt på dagen, av råvaror från utvalda regioner runt om i världen. Citavo är ett av Menigos egna varumärken - kvalitetsgranskade och godkända produkter.

citavo-coldbrew.jpg
Heta kaffetrender*
Ökad fokus på hållbarhet, specialkaffe och mer hemmabryggning med alternativa mjölkprodukter är något som trendar just nu. En annan inriktning är att göra kaffet lite extra roligt: vad sägs om en latte brülèe eller att skriva en glädjande hälsning på gästernas take-awaymuggar.
*Källa BKI och Food & Friends

Sugen på att prova en alternativ mjölkdryck? Hos Sysco Simply hittar du 901221 Havredryck Barista 2,8% som passar extra bra till varma drycker.

bonor.png
En historisk tillbakablick
Vi har njutit av kaffe i lite mer än 300 år i Sverige. Den första koppen dracks i Stockholm efter dåtidens trendsättare – det ottomanska riket. Pausdrycken nummer ett hade hittills varit svalt eller varmt öl.

På de särskilda kaffehusen diskuterade männen politik och filosofins nya idéer. Det var en alkoholfri dryck som stimulerade till briljanta samtal. Ofta i alla fall. Kaffehusen erbjöd också nyheter som te, choklad och förstås så rökte man den där nya tobaken. Med koloniseringen av världen blev nya njutningar tillgängliga. Kvinnorna använde också kaffet som skäl för att samlas i gemenskap men då i hemmet.

I vår svenska kultur är kaffet alltjämt bränsle för fikat och något som skapar rytmiska avbrott i arbetet och kreativa samtal. Men det sätter också punkt och är den sista bäraren av stafettpinnen i en måltid. På 1960-talet drack de flesta kokkaffe men nu har bryggkaffet helt tagit över. Så vill man förutsäga framtiden och spå i koppens sump behöver man alltjämt ta fram sin kaffepetter.
Text: Richard Tellström