Tips för att lyckas med växtbaserad skolmat

Att servera växtbaserat ska vara enkelt, gott och näringsrikt och det finns många knep för att lyckas med det.
Här kommer några tips och recept, framtagna tillsammans med Eat Green Academy och Gustav ”Jävligt Gott” Johansson, för att skapa allergenfria måltider som uppskattas av alla! Det kan både bli svinnsmart, klimatsmart och hålla kostnaderna nere!
- Pannkakor: Ersätt äggen med aquafaba och använd växtbaserat gräddalternativ som Flora Plant Mat 15% för att få en bra smet. För att öka på protein och näringsinnehållet kan man mixa ner kikärtor i smeten.
- Växtbaserad pizza: För att få växtbaseradealternativ till ost att smältabättre så kan du mixa den tillsammans medväxtbaserade alternativ till grädde, exempelvis Flora Plant. Riv över tofu för att öka på protein innehållet.
- Växtbaserad ostsås: Det är enkel att göra en vegansk variant av ostsås genom att blanda växtbaserade alternativ till grädde och ost. Smaksätt med buljong, dijonsenap och tillsätt näringsjäst för extra mustig smak. Perfekt sås till Mac’n cheese eller i en grönsaksgratäng.
- Få mer sås: Dryga ut såsen och gör större mängder genom att blanda Flora Plant Mat 15% med vatten och redning. Tål dessutom långvarig kokning.
- Svinnsmarta kroketter: Har du grönsaker över passar de utmärkt att mixa och blanda med Violife växtbaserade ostalternativ. Fritera och servera med en god taboulleh och en smakrik krämig dipp.
Upfield-produktkarusell
Bechamel med Violife:
- Värm Milda flytande mjölkfri i en stor kastrull, rör ner mjölet och vispa så allt blandas.
- Fortsätt bryna mjöl och smörblandningen i någon minut så mjölet tillagas lite. Då blir det godare och du slipper mjölsmaken.
- Blanda samman Flora Plant 15% med vatten.
- Vispa därefter ner 2-3 dl vätska i taget, vispa bort alla klumpar och låt koka upp innan du häller i nästa omgång. Detta förhindrar klumpar och ger dig kontroll över hur tjock sås du vill ha. När all dryck är nervispad är du klar. Rör konstant om i botten så länge såsen står på plattan, den bränns lätt i botten annars.
- Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
- Riv Violife block på grova sidan av ett rivjärn.
- Sänk värmen på plattan rejält och vänd ner Violife i såsen. Rör om tills den smält, utan att såsen kokar upp. Smaka av på nytt och justera med mer ost om du inte tycker att det smakar ostigt nog. Håll såsen varm tills det är dags att använda den, kallnar den så stelnar den.
Bygg din lasagne:
- Börja med ett lager bechamels i botten, därefter ett enkelt lager lasagneplattor. Bryt dem i bitar om det behövs för att täcka botten jämnt.
- Bygg därefter varje lager med både köttfärssås och ostsås och därefter fler pastaplattor tills du nått toppen. Avsluta med ett lager pastaplattor täckt enbart av ostsås.
- Gratinera i ugnen på 175° C grader i ca 40 minuter och avsluta de sista 5 minuterna på 225° C för att ge extra yta och krisp.
- Låt svalna i 15-20 minuter innan servering för bästa konsistens. Servera med en stor och god grönsallad!