Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tips för att lyckas med växtbaserad skolmat

Att servera växtbaserat ska vara enkelt, gott och näringsrikt och det finns många knep för att lyckas med det.

Här kommer några tips och recept, framtagna tillsammans med Eat Green Academy och Gustav ”Jävligt Gott” Johansson, för att skapa allergenfria måltider som uppskattas av alla! Det kan både bli svinnsmart, klimatsmart och hålla kostnaderna nere!

  • Pannkakor: Ersätt äggen med aquafaba och använd växtbaserat gräddalternativ som Flora Plant Mat 15% för att få en bra smet. För att öka på protein och näringsinnehållet kan man mixa ner kikärtor i smeten.
  • Växtbaserad pizza: För att få växtbaseradealternativ till ost att smältabättre så kan du mixa den tillsammans medväxtbaserade alternativ till grädde, exempelvis Flora Plant. Riv över tofu för att öka på protein innehållet.
  • Växtbaserad ostsås: Det är enkel att göra en vegansk variant av ostsås genom att blanda växtbaserade alternativ till grädde och ost. Smaksätt med buljong, dijonsenap och tillsätt näringsjäst för extra mustig smak. Perfekt sås till Mac’n cheese eller i en grönsaksgratäng.
  • Få mer sås: Dryga ut såsen och gör större mängder genom att blanda Flora Plant Mat 15% med vatten och redning. Tål dessutom långvarig kokning.
  • Svinnsmarta kroketter: Har du grönsaker över passar de utmärkt att mixa och blanda med Violife växtbaserade ostalternativ. Fritera och servera med en god taboulleh och en smakrik krämig dipp.

Veganska pannkakor

Ca 40 st

600 g vetemjöl
12 g salt
200 g kikärtsspad
500 g Flora Plant Mat 15%
1100 g vatten
Milda flytande mjölkfritt

Tillbehör:

500 g Flora Plant Visp 31%
100 g blåbär
300 g banan
100 g hallon

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke och blanda väl.
  2. Blanda kikärtsspad, Flora Plant Mat 15% och vatten. Vispa ner lite i taget i mjölblandningen och vispa så att smeten blir helt slät.
  3. Värm Milda flytande i en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme.
  4. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
  5. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut.
  6. Servera med vispad Flora Plant Visp 31% och säsongens frukt och bär.

 

 

Krämig paprikagryta

10 port

200 g hackad gul lök
20 g hackad vitlök
300 g tärnade röda paprikor
300 g tärnade gröna paprikor
30 g Milda flytande mjölkfritt
4 g kumminfrön
13 g rökt paprikapulver
3 g salt
svartpeppar
750 g vegokött
800 g krossad tomat
400 g Flora Plant Mat 15 %
400 g vatten
30 g grönsaksfond
1 ½ kg kokt ris till servering

300 g salladsblad

Gör så här:

  1. Fräs grönsakerna mjuka i Milda flytande i stekpanna eller ugnsbleck.
  2. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.
  3. Tillsätt vegokött, krossade tomater, Flora Plant Mat 15 %, fond och vatten och rör om. Låt koka i 15 minuter, red ev med maizena.
  4. Servera med ris, grönsallad och snabbpicklad gurka

 

Snabbpicklad gurka

½ tärnad gurka
2 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
1 g salt

 Gör så här:

  1. Blanda samman vinäger och honung. Låt gurkan marinera ca 15 min. Smaka av med salt.

 

 

Växtbaserad lasagne

10 port

500 g vegofärs
50 g Milda Flytande mjölkfritt
125 g hackad gul lök
125 g hackad vitkål
75 g tunnstrimlad stjälkselleri
175 g tärnad morot
125 g soltorkade tomater i bitar
20 g hackade vitlöksklyftor
125 g tomatpuré
2 g torkad oregano
3 g torkad timjan
5 lagerblad
800 g krossade tomater
300 g matlagningsvin, rött
400 g vatten
10 g kinesisk sojasås
18 grönsaksfond
16 g socker
6 g salt
svartpeppar 

Vegansk Bechamel

90 g Milda Flytande mjölkfritt
75 g vetemjöl
500 g Flora Plant Mat 15 %
750 g vatten
250 g Violife Mozzarella Flavour Block
2 g riven muskot
6 g salt
vitpeppar

Övrigt:

500 g torkade lasagneplattor (gärna äggfria)
Grönsallad till servering

Gör så här:

  1. Fräs den formbara vegofärsen i en stor gryta med Milda flytande mjölkfri tills den stelnar i små bitar. Rör inte för mycket, du vill att bindmedlet i färsen ska reagera och att färsen ska stelna. Det är bättre att hacka isär för stora bitar än att råka smula sönder den innan den binder.
  2. När färsen är stekt så vänd ner alla grönsaker och fräs med färsen tills de mjuknat och det doftar gott.
  3. Vänd ner tomatpuré, oregano, timjan och svartpeppar och fräs i några minuter, tills tomatpurén är jämt fördelad och inte längre rå.
  4. Vänd ner krossade tomater, rödvin, lagerblad, kinesisk sojasås, grönsaksfond och vatten och rör om. Låt koka upp och koka därefter i 30-90 minuter på låg värme. Ju längre det får koka desto godare. Smaka därefter av såsen med salt, socker och peppar.
Upfield-produktkarusell

Flora Professional Plant Visp 31%

Flora Professional
Färskvaror
Art.nr. 212854
FRP
8x1 kg

Flora Professional Plant Mat 15%

Flora Professional
Färskvaror
Art.nr. 213677
FRP
8x1 l

Riven Mozzarella 24% Vegansk

Violife
Färskvaror
Art.nr. 213577
FRP
10x1 kg

Bechamel med Violife:

  1. Värm Milda flytande mjölkfri i en stor kastrull,  rör ner mjölet och vispa så allt blandas.
  2. Fortsätt bryna mjöl och smörblandningen i någon minut så mjölet tillagas lite. Då blir det godare och du slipper mjölsmaken.
  3. Blanda samman Flora Plant 15% med vatten.
  4. Vispa därefter ner 2-3 dl  vätska i taget, vispa bort alla klumpar och låt koka upp innan du häller i nästa omgång. Detta förhindrar klumpar och ger dig kontroll över hur tjock sås du vill ha. När all dryck är nervispad är du klar. Rör konstant om i botten så länge såsen står på plattan, den bränns lätt i botten annars.
  5. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
  6. Riv Violife block på grova sidan av ett rivjärn.
  7. Sänk värmen på plattan rejält och vänd ner Violife i såsen. Rör om tills den smält, utan att såsen kokar upp. Smaka av på nytt och justera med mer ost om du inte tycker att det smakar ostigt nog. Håll såsen varm tills det är dags att använda den, kallnar den så stelnar den.

Bygg din lasagne:

  1. Börja med ett lager bechamels i botten, därefter ett enkelt lager lasagneplattor. Bryt dem i bitar om det behövs för att täcka botten jämnt.
  2. Bygg därefter varje lager med både köttfärssås och ostsås och därefter fler pastaplattor tills du nått toppen. Avsluta med ett lager pastaplattor täckt enbart av ostsås.
  3. Gratinera i ugnen på 175° C grader i ca 40 minuter och avsluta de sista 5 minuterna på 225° C för att ge extra yta och krisp.
  4. Låt svalna i 15-20 minuter innan servering för bästa konsistens. Servera med en stor och god grönsallad!