Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Månadens Färskvara: Rödbetor och morötter

Nu kan vi frossa i närodlade morötter och betor i härliga färger! Vår produktspecialist Niclas ger sina bästa tips för dessa goda rotfrukter.

Hej Niclas.

Nu kan vi frossa i närodlade morötter och betor i härliga färger, ge oss dina bästa tips!

  • Ta vara på hela moroten = noll svinn. Fritera skalet och roten, ät som snacks. Mixa skalet med solrosstjärnor till en smakrik pesto. Använd blasten i en sallad eller som dekoration.

  • Betorna är goda att baka hela i ugn eller kokta med lite smör och havssalt.

Koka, rosta eller råriv.

Betor har en söt smak och en karaktäristisk jordig underton. Har ett flertal användningsområden men gifter sig extra bra med salta och syrliga tillbehör. Tänk på att koka rödbetorna med ändarna kvar, annars rinner en del av färgen ut i kokvattnet.

Visste du att?

Betor har en söt smak och en karaktäristisk jordig underton och gifter sig extra bra med salta och syrliga tillbehör. Koka rödbetorna med ändarna kvar, annars rinner en del av färgen ut i kokvattnet.

Morötter finns i flera färger och former - runda, cylindriska och koniska. Den karaktäristiska orangea färgen kommer från betakaroten, en ämnesgrupp som omvandlas till vitamin A i kroppen.

En rotfrukt lika god rå som tillagad.

Morötter har en naturlig sötma som blir ännu mer framträdande vid upphettning. Morötternas karaktäristiska orangea färg kommer från betakaroten men morötter finns även i flera färger och former.