Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Månadens Färskvara: Sparris

Det våras för sparris. En supernyttig primör som bör ätas i säsong säger vår produktspecialist Niclas Sjölund. Här finns det du vill veta om sparris, t ex vad dricker man till den?

Visste du att...

Grön sparris växer ovan mark och behöver cirka 3 år innan skörden blir perfekt. Därefter kan man skörda i 15–20 år innan det är dags att plantera nya.

Vit sparris växer under jord och ska helst täckas över för att stänga ute solljus. Sparris trivs i djup, närings­rik och väldränerad jord. Det är samma planta som ger både den gröna och vita sorten.

Skörden sker från tidigast april till senast midsommar. Plantan behöver sedan hämta kraft inför nästa säsong.

Brynt Smör- och hasselnötshollandaise

Ingredienser:
250g smör, 4 äggulor, 2 msk Scharlottenlöksvinäger, 1 citron (juice och zest), 0,5 dl hasselnötter, 2 msk hasselnötsolja, salt

Gör så här:

1. Bryn smör under omröring, låt svalna
en aning.
2. Rosta hasselnötter och krossa.
3. Värm vinäger och äggulor i vattenbad medans uppvispning av en ordentlig zaba­yonne, tillsätt då brynt smör i en smal stråle tills såsen tjocknar, tillsätt hasselnötsoljan, citronzest och hassel­nötter.
4. Smaksätt med salt och citronjuice.