Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vi är ingen golfkrog – vi är en krog på en golfbana

Lyxells på Vallda Golf & Country Club är golfrestaurangen som tagit steget till att bli en upplevelse i sig – för golfare och alla andra. Så här har de lyckats skapa en egen identitet.

Ingemar och Ingrid Lyxell driver sedan 15 år tillbaka Lyxells på Vallda Golf & Country Club i Kungsbacka. Ingemar hör också till den exklusiva skara kockar som belönats med en stjärna i Guide Michelin – när han drev Restaurang 28+ i Göteborg. Så när de startade Lyxells på Vallda fanns redan tanken på att bli en krog som stod på egna ben – och inte bara var ett sido-erbjudande till golfbanan.

– Vi var med från början, redan när golfbanan skulle byggas. Så vi hade ju turen och möjligheten att få bygga vår krog som vi ville ha den. Och vi bestämde oss där och då för att vi inte ville vara en golfrestaurang – utan en restaurang som ligger på en golfbana.

Enligt Ingemar Lyxell gjorde den avvägningen i sig stor skillnad för hur de har tänkt under åren. Lyxells har till exempel från början funderat över hur de kan locka andra gäster, de som inte golfar, till Vallda.

– Om man inte spelar golf så ligger vi ju väldigt off. Och då måste vi erbjuda något unikt. Vi har arbetat hårt för att skapa en miljö som gör att vi blir ett utflyktsmål i sig. Ett exempel är växthusen där vi odlar egna bär och grönsaker, ett annat är vår egen konditor som gör att människor tar en omväg bara för att fika.

”Golfklubben ser att det är en win-win”

Men, säger Ingemar Lyxell, det går inte över en natt att skapa sig ett rykte som något mer än en klassisk golfkrog.

– Långsiktigheten är väl det jag tagit med mig från min tidigare karriär. Med bra mat, en unik miljö och riktigt bra service så går det – men man måste ha tålamod. Här har också vår personal varit oerhört viktig, att de har kämpat med oss och delat våra målsättningar har varit avgörande.

En annan viktig del i att lyckas har också legat i samarbetet med golfklubben. De har förstått och stöttat Lyxells vision.

– Vi har ett jättenära samarbete när det gäller marknadsföring och paketerbjudanden, och det skadar ju verkligen inte att det ligger en fantastisk golfbana i närheten. De drar gäster till oss och vi till dem – och jag tror att vi alla ser att det här är en win-win.

Driver du en golfkrog, en museirestaurang eller kanske ett kafé på en marina? Här är Ingemar Lyxells bästa tips för att bli ”din egen” krog:

  1. Bestäm dig. Det första steget är att ni som driver krogen ser er som mer än ett ”sido-erbjudande”.
  2. Erbjud något unikt. Fundera över vad ni kan erbjuda som är värt en omväg.
  3. Samarbetet med de som driver golfklubben, eller vad det nu är ni ligger i anslutning till, är jätteviktigt. Se till att ni båda förstår hur ni kan hjälpa varandra att locka gäster.