Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn
Identiska rätter i olika presentationer skapar nya smaker. Vi tar reda på hur man kan maximera måltidsupplevelsen med hjälp av rätt miljö.
Det råder inga tvivel om att vår smakupplevelse påverkas av var och hur en maträtt serveras. Men det är inte alltid helt lätt att förklara hur det går till. En grillkorv, ofta alldeles för varm, serverad på en iskall parkering kan ibland vara godare än en trerätters middag på en fin restaurang. Varför är det så? Och kanske ännu viktigare, hur kan man som krögare erbjuda miljöer som förhöjer smakupplevelsen?
För att ta reda på hur en maträtt påverkas av sin omgivning bjöd Menigo in några av Sveriges främsta experter inom mat och dryck – Alf Tumble, Erika Goyziolo och Mathias Dahlgren – till ett experiment. Under en kväll serverades de identiska rätter i olika kontexter.
– Miljön är otroligt viktigt för hela smakupplevelsen, ett tydligt exempel är om man äter ute eller inne, det kan ge två helt olika upplevelser av samma rätt, konstaterar Johan Swahn, forskare inom sensorik och marknadsföring, som ledde experimentet.
Till Bords
Ludwig Tjörnemo
Årets kock 2020
Johan Swahn
Smakforskare och föreläsare, grundare till The Taste Lab.
Med på Länk:
Mathias Dahlgren
Krögare och ägare av Matbaren, Rutabaga, Green Rabbit och Overseas by Mathias Dahlgren” på Maldiverna.
Erika Goytizolo
Restaurangchef och ägare av restaurang Canta Lola
Alf Tumble
Vinskribent, författare och musikläggare.