Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Matsvinnsresan del 1: Hos producenten

I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I första avsnittet pratar vi med Håkan Ydrevik, Key Account Manager för offentlig sektor på HKScan.

Hur mäter ni matsvinn på HKScan?
– Vi mäter svinn i hela kedjan, från stall till leverans. När det gäller produktionssvinn är vi stolta över att sälja hela djuret – svenska kohudar blir till exempel italienska skor och koklövar säljs till Sydafrika där det är en populär rätt. Vi mäter också vårt matsvinn varje vecka, det vill säga kassationer eller utförsäljningar som görs och värdeförlusterna det innebär. Generellt försöker vi att inte slänga något. Vi är bland annat engagerade I Matmissionen och skänker överskottsprodukter till deras matkassar.

Kan andra aktörer göra något för att minska matsvinnet hos er?
– Vi har ett levande lager på HKScan och att köpa in djuren är inget vi gör i en handvändning. När beställningar läggs tidigare av slutkunden blir det enklare för oss att planera våra inköp, vilket minskar svinnet. Från vårt håll skulle vi kunna bli bättre på att berätta om vilka råvaror och djur vi har inne just nu.
Sedan finns det förstås faktorer som är svårare att styra, som vädret; slår en köldknäpp till under sommaren får vi ofta ett överskott av grillmat som färdigmarinerat kött och kryddstarka korvar.  

Vad är den största utmaningen för er i arbetet med matsvinnet?
– En stor utmaning är förändringen som har skett på den offentliga marknaden. Tidigare hade hela kommunen en offentlig matsedel som man kunde skicka till oss i förväg. Det gjorde det enklare att produktionsplanera. Nu har varje enhet inom kommunen en egen matsedel. Det är ett modernt system som jag inte vill gå emot, men vi måste skapa ett informationsflöde som möter upp den förändringen.

Hur ser du på samarbetet mellan aktörerna i kedjan?
– Att svinnproblematiken har kommit upp på bordet har kopplat samman oss. Alla vill lösa det. Vi får stöta och blöta våra särintressen, men jag är övertygad om att vi kommer fram till något bra.