Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Från Food Trucks till finrummet

Indian Street Food är food truck-företaget som öppnade massa krogar, och som har serverat både Kungen och Indiens president. Framgångsreceptet är en stor kärlek till autentisk indisk mat och insikten om att människor vill äta gott, snabbt och prisvärt.

Dheeraj Singh flyttade till Sverige från Indien 2007. Sitt jobb som chefskock tog han dock med sig, och 2014 tog han tillsammans med två kompanjoner steget till krögarrollen. Restaurangen i fråga gick på hjul och succén var ett faktum. 

- På den tiden var food trucks fortfarande lite töntigt, men vad gör det när vi vann Arlas guldko för bästa snabbmål 2015? När vi sedan skulle expandera, och behövde en lokal för att preparera maten, så blev det istället vår första "fasta" restaurang, berättar Dheeraj Singh. 

Kungar och presidenter

Idag har Indian Street Food fyra food trucks, lika många restauranger och en etablerad cateringverksamhet. Bland kunderna märks premiärministrar, presidenter, statsministrar och kungar - indiska och svenska. En minst sagt imponerande gästlista för vilken restaurang som helst, och kanske mer imponerande för en krögare som trots allt serverar prisvärd snabbmat. Så hur gick det till? Dheeraj Singh tror att framgången har flera förklaringar.
- Dels har indisk mat blivit mer och mer populärt i Sverige, och då menar jag autentiska indiska smaker. Dels har vegansk och vegetarisk mat vuxit, och det indiska köket är fantastiskt där. Till sist tror jag att vi förstått att människor vill äta gott, snabbt och prisvärt - och det har lönat sig såväl i våra bilar som på våra fasta adresser. Som alltid när det går bra låter allt så enkelt, men lärdomarna på resan har varit många. Inte minst för att food trucks var något helt nytt i Stockholm 2014.

Sommaren i city

En sista utmaning som Dheeraj knappast är ensam om, är hur man ska tänka kring att driva krog på sommaren i Stockholm. De vanliga kunderna är på semester, och turisterna är på språng. Tur då att hälften av restaurangerna kan rulla.
- Det är faktiskt bara i juli som det här är en utmaning, men då ser vi till att våra food trucks är där det händer, och serverar det kunderna vill ha. Vi kör mycket wraps och annat som människor kan ta med sig, och vi ser till att finnas vid festivaler, konserter och överallt i Sverige där människor vill ha god, snabb mat!

Baka Naan á la Indian Street Food

Ingredienser:

1 dryg dl varmt vatten
1 ägg
2 tsk jäst
3 msk olivolja
Drygt 0,5 dl yoghurt
1/2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
2 msk smält smör
Vitlök om så önskas

Gör såhär:

1. Blanda varmt vatten, jäst och socker i en stor skål. Låt vila i fem minuter. Tillsätt olivolja, yoghurt, ägg, salt och fem dl mjöl. Rör tills vätskan är slät. 
2. Tillsätt mjöl tills du har en mjuk deg. Knåda på mjölat underlag.
3. Placera degen i en smörad skål. Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek på en varm plats. 
4. Förvärm en stekpanna på medelhög värme.
5. Skär degen i åtta bitar. Rulla ut varje del till en cirkel på mjölat underlag. 
6. Olja stekpannan och stek bröden 2-3 minuter på varje sida - eller tills bröden blir "bubbliga"
7. Pensla den bubbliga sidan med smält smör (vitlökssmör för de som önskar)

Palak Paneer Naan Pizza

Till receptet

Food Truck-skola

- Var ska man parkera, får man parkera där, hur förbereder vi maten och hur får vi dit kunderna? Det har funnits många frågor som vi behövt experimentera med under åren. För de som vill knäcka Food truck-koden, och slippa göra om Indian Street Foods misstag, bjuder Dheeraj på några viktiga knep:

1. Prata med fastighetsägare för att få tillgång till deras parkeringar.
2. Ha en extra bil som du kan "förparkera" på platsen, så slipper du oroa dig att dagens location är upptagen.
3. Variera mellan olika platser - ingen vill äta samma mat varje dag - men se till att ha ett fast schema så att kunderna lär sig att du är på plats.
4. Förbered gärna maten så mycket som möjligt, men laga på plats. 
5. Var aktiv på sociala medier, det är den bästa marknadsföringen.