Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Måltidsforskaren: Så här vill gästerna fira julbord 2021

Richard Tellström är den politiske analytikern som blev måltidsforskare. Vi bad honom analysera hur Sveriges kroggäster och företag vill äta julbord i år – och hur pandemin kommer att forma framtidens krogbesök.

Finns det något annat som du märker att pandemin har förändrat i gästernas beteende? 

– Ja, inte minst att många gäster i dag själva är duktigare i köket. Hemmajobbandet har gjort att vi har fler duktiga hemmakockar, och jag tror att många restauranger kan behöva höja sin nivå för att konkurrera med dem. Många äter så klart ute av bekvämlighet, men när nivån höjs i de svenska hemmen så behöver krogarna hänga på. 

Krogarna har ju haft det tufft under pandemin. Finns det några ljusglimtar inför årets julbord?

– Ja! Jag tror att många företag kommer att vilja skicka julkorgar till sina anställda, som ett sätt att bygga lojalitet på distans när människor jobbar hemma mer. Det kan vara en jullunch över teams eller precis vad som helst. Om krogarna är duktiga på det här kan det bli en väldigt fin affär.

Ok, så för att sammanfatta – hur ska krogarna lyckas med julen i år?

– För det första, har flera ben att stå på. Utveckla både take away, hemleverans och karottservering – det vill säga bordsservering av julbordet. Tänk också på att många kommer att vilja handla hem delar av julbordet och själva laga andra delar. Samtidigt måste man ha beredskap för hårdare restriktioner som kan förändra situationen över en natt.