Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En förebild att ta rygg på

Anna Lind Lewin är för tredje året i rad aktuell som en av initiativtagarna bakom Stellagalan ¬- en gala vars ambition är stärka kvinnors yrkesval och lyfta fram kvinnliga förebilder inom den gastronomiska branschen.

I Annas liv har både mat, hållbarhet och jämställdhet funnits med från början. Hon inledde sin karriär som art director och arbetade i flera år inom reklam- och tidningsbranschen. Idag är hon en mångsidig kommunikatör med en rad olika uppdrag på sin agenda. Anna driver bland annat bloggen Mrs Food där hon skriver om sina, och andras, pågående projekt inom matvärlden. Det var genom bloggen som Anna fick kontakt med andra kvinnor i branschen och blev tillfrågad om att arbeta för Stellagalan.

Den första Stellagalan arrangerades 2018. Då fanns det ett tydligt behov av att öka jämställdheten i den gastronomiska branschen. Utöver skillnader i lön och status så var det för få kvinnor som var synliga i media, tävlingar och i jurys. Idag, bara två år senare, är Stellagalan ett erkänt gastronomiskt event i Sverige.

– Första året var en manifestation som behövdes för att skapa ett avstamp utifrån det underläge som existerade för kvinnor i branschen. Det året var det kvinnor som arbetade med allt: i baren, i serveringen, i köket, och med ljus, ljud och fotografi.
Med 250 kvinnor på Gondolen skapades en otrolig stämning. Vi hade bra tajming och sedan dess har vi mött ett stort intresse. Vi har byggt upp Stellagalan ideellt och är idag ett samtrimmat team med tydliga roller. 

Årets gala blir den trejde i ordningen och går av stapeln den 21 september på A House i Stockholm. På grund av rådande situation är deltagarna begränsade och på plats är vinnare, sponsorer och Stellagalans team samt ett filmteam som filmar och sänder galan digitalt på stellagalan.se. 
27 kvinnor är nominerade till utmärkelser, bland andra årets kock, bagare, sommelier och mediepersonlighet prisas. Och liksom förra året är män som stöttar Stellagalans målsättningar välkomna att delta.

Utöver själva galan medverkar Stella-gruppen på olika mässor, event och forum. Under Sthlm Food & Wine anordnade Stella Köksbordssamtal där olika kända kvinnor intervjuades i en intim miljö.

– Det peppas enormt i sociala medier och kvinnorna backar varandra. Tidigare fanns det inte någon riktig plattform för kvinnor i den gastronomiska branschen, men nu har fler och fler börjat synas i media och få utmärkelser. Stella har lyckats fånga upp den kraften och många relaterar till oss som ett sammanhang där man kan göra skillnad menar Anna.

Stellagalan har som mål att fortsätta med sitt arbete tills jämställdheten kommit i balans och fler kvinnor har fått starka positioner. 

– Det vi har åstadkommit är att kvinnor i branschen har fått fler framgångsrika förebilder att följa och relatera till. Vi har tydliggjort vilka som är de ledande kvinnorna och de flesta vi har prisat är också införstådda med att själva lyfta fram nya talanger. Det är fint att det finns någon att ta rygg på.

Annas 3 bästa tips till kvinnor för en karriär i branschen:

  1. Våga leta upp en ledstjärna och be om tips!
  2. Var schysst mot andra! Passa på att bidra till den sköna kraften där kvinnor lyfter kvinnor.
  3. Dela med dig av möjliga lösningar och strategier som du själv hittar!