Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gäster kräver näringsrikt på menyn

Trenden är tydlig. Restauranggäster blir allt mer intresserade av vad maten de äter innehåller. Menigo samlade leverantörer, experter och näringsidkare från matsverige för att diskutera vikten av näringsrik mat för en hållbar framtid.

 

Sara Ask, dietist och författare, var värd för middagen som hölls i februari i år. 


Hälsotrenden – är den här för att stanna?

– Medvetenheten kring hälsa ökar för varje dag. Idag handlar måltiden inte bara om att äta gott och bli mätt – att få i sig rätt näring och energi är minst lika viktigt, säger Anna Lind Lewin, pressansvarig för Stellagalan.

Finns det en ökad betalningsvilja för näringsrik mat hos gästerna? 

– Den ökade medvetenheten om hur viktig rätt kost är för vårt välmående gör att jag hoppas att allt fler är villiga att betala för att få näringsrik mat. Ett bra näringsintag säkerställer att kroppens processer fungerar som de ska, säger Sara Ask, dietist och författare. Vi har länge vetat att rätt mat ger oss de bästa förutsättningarna för att vara pigga, tänka och arbeta och samtidigt ha kraft över till träning och gemenskap, fortsätter Sara. Man brukar prata om Power of Foods och att bra mat trumfar kosttillskott.

 Hänger kockutbildningarna med?

– En av kockutbildningarnas största utmaning är alla specialdieter som gäster efterfrågar, menar Julius Wallmo på Restaurangakademien. Allt fler gäster har kunskap om vad näringsrik och hälsosam mat är och anammar ständigt nya trender. Överflöd av information om mat gör det svårt för gästen att veta vad som är relevant och inte.

– Om kocken till exempel smakar av en sås med en nypa socker innebär det inte att maten blir onyttig, säger Cajsa Johansson, Cajsas kök i Uppsala.

Kockar har även möjlighet att få hjälp och stöd av leverantörer som arbetar med näringslära. Findus arbetar till exempel med att utbilda kockar i vegetarisk matlagning med syfte att använda mer grönsaker i sin dagliga verksamhet. Unilever Food Solutions har länge jobbat med att stötta kockar och lägger stor kraft på att leverera näringsrika, klimatsmarta och lönsamma menyer.

Vi ser också att leverantörer allt mer utvecklar sina produkter efter rätt näringsinnehåll utan att behöva tumma på smaken. Di Luca & Di Luca en legitimerad dietist som håller interna utbildningar med aktuell forskning inom mat och hälsa samt de senaste rönen. Skånemejerier arbetar aktivt med att minimera andelen socker och salt i produkterna. Barilla hämtar inspiration i den bevisat nyttiga medelhavsdieten för att kunna erbjuda näringsmässigt balanserad mat och Arla Foods försöker hitta innovativa produkter som höjer hela måltidsupplevelsen.

 Hur lagas näringsrik krogmat?

– Genom att utgå från bra råvaror och laga med engagemang och matglädje, så att maten både smakar bra och ser god ut, säger Sara Ask. För det spelar ju ingen roll hur hälsosam maten är om den inte har det där lockande, det som får folk att vilja äta.

–Ett tips att tänka på gällande näringsrik krogmat är att alltid utgå från bra råvaror och laga med engagemang och matglädje, så att maten både smakar bra och ser god ut, menar Sara Ask. Många missar till exempel att frysta grönsaker och bär innehåller lika mycket näring som de färska.

 

 

Sara Ask

Ålder: 43 år

Yrke: Barndietist och författare

Familj: Man, tre barn och två katter

Böcker i urval: Mera Vego – mat för hela familjen (2014), Ännu mera Vego (2015), Första hjälpen vid matbord – om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter (2016), Bli vän med sockret (2019)