Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Arla hjälper dig att bjuda på stans bästa semlor

Bjud gästerna på stans bästa semlor, baka dem med Arla Svenskt Smör och Arla Ko Grädde. Den fina smaken kommer från 100% svensk mjölk.

Semmeltips!

  • Variera mandelmassan!
    Blötlägg mandlarna i mjölk och mixa med saltrostade mandlar och socker. Laktosen ger extra krämighet och saltet härlig crunch.

  • Massa textur och färg!
    Använd oskalade mandlar om du vill få en annan textur och extra mandelsmak. Massan får även en mörkare färg, vilket ger en fin kontrast till grädden och bullen.

  • Glutentesta degen!
    Ett glutentest görs för att testa glutenstrukturen. Dra ut ett litet fönster när degen är på bakbordet. Degen är bra om den inte rivs sönder direkt. Den ska vara elastisk. Har den inte uppnått rätt elasticitet så kör den i degblandaren igen. 

  • Tre fördelar med syrad grädde.
    Med syrad grädde balanserar du sötman och lyfter andra smaker som kardemumman och mandeln. Dessutom ger den syrade grädden semlan en fräschör och en annan fyllighet. Genom att servera en semla med syrad grädde ger du gästerna ytterligare ett gott alternativ att välja på.

Ingredienser för 14 semlor

220 g standardmjölk
27 g färsk jäst
430 g bagerivetemjöl (starkt)
100 g strösocker
4 g mortlade kardemummakärnor
50 g ägg
4 g salt
90 g smör, rumstempererat

Äggstrykning:
20 g äggula
40 g vatten

Dulce de leche:
2 burkar sötad kondenserad mjölk (à 397 g)

Gräddfyllning och topping:
1500 g vispgrädde
strösocker efter smak
rostade, skalade hasselnötter, grovhackade
flingsalt

Semla med dulce de leche

  1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet till en jämn smet med degkrok. Blanda i socker, resterande mjöl och kardemumma och arbeta degen ca 1 min på medelhastighet. Tillsätt ägg och kör i ca 4 min till. Ha i salt och arbeta degen ca 1 min. Tillsätt smöret, öka hastigheten och kör i ytterligare ca 2 min till en elastisk och smidig deg.
  2. Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
  3. Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs bullarna i ett jässkåp på 70% luftfuktighet och 28° till dubbel storlek.
  4. Baka av på 190–200° i 5–7 min beroende på ugnstyp.
  5. Äggstrykning: Blanda ihop äggula och vatten. Pensla bullarna med äggstrykningen precis efter gräddningen. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  6. Dulce de leche: Fyll en kastrull med vatten och lägg ner burkarna. Se till att vattnet täcker dem. Sjud burkarna på 90° ca 2 tim. Låt burkarna svalna helt.
  7. Montering: Vispa grädde och socker till mellanhård konsistens. Doppa toppen av bullarna i dulche de leche. Strö över hasselnötter och lite flingsalt. Låt det sätta sig en stund innan locken skärs av. Spritsa en krans av grädde i bullarna. Fyll kransen med dulche de leche. Lägg på locken.

Ingredienser för 14 semlor

200 g standardmjölk
27 g färsk jäst
410 g bagerivetemjöl (starkt)
100 g strösocker
1 g mortlade kardemummakärnor
röd färgpasta, mängd efter önskemål
50 g ägg
30 g kakao
4 g salt
90 g smör, rumstempererat

Mandelfyllning:
200 g skalad sötmandel
300 g standardmjölk (till blötläggning)
150 g strösocker
100 g blötläggningsmjölk (från ovan)
60 g potatisstärkelse
60 g rostade salta mandlar, hackade 

Gräddfrosting:
1500 g Arla Pro syrad grädde
75 g Arla Pro cream cheese
75 g strösocker
15 g äkta vaniljsocker

Topping:
florsocker

Red velvet-semla

  1. Mandelfyllning: Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln men spara blötläggningsmjölken. Koka upp socker och blötläggningsmjölk (se mängd i ingrediensförteckning). Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa. Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.
  2. Semmelbullar: Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet till en jämn smet med degkrok. Blanda i socker, resterande mjöl, kardemumma och röd färgpasta. Arbeta degen ca 1 min på medelhastighet. Tillsätt ägg och kör i ca 4 min till. Ha i kakao och salt och arbeta degen ca 1 min. Tillsätt smöret, öka hastigheten och kör i ytterligare ca 2 min till en elastisk och smidig deg.
  3. Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
  4. Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs bullarna i ett jässkåp på 70% luftfuktighet och 28° till dubbel storlek.
  5. Baka av på 160° i 9,5 min och sedan 140° i ca 2 min. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  6. Gräddfrosting: Vispa syrad grädde, färskost, socker och vaniljsocker till mellanhård konsistens.
  7. Montering: Skär av toppen på bullarna för att använda som lock. Spritsa mandelfyllning på semmelbullarna Spritsa en krans av gräddfrostingen på fyllningen. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Tävla om att bjuda på stans bästa semlor, anmäl dig på stansbasta.se

Handla

Vispgrädde 40%

Arla Ko
Färskvaror
Art.nr. 201521
FRP
6x1 l

Smör normalsaltat 82%

Svenskt Smör
Färskvaror
Art.nr. 700610
FRP
10x1 kg

Smör Osaltat 82%

Svenskt Smör
Färskvaror
Art.nr. 700620
FRP
10x1 kg