Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Småvarmt

Det småvarma på julbordet är ofta mångas favoriter. Här finns bland annat köttbullar, vegobullar och prinskorv. Något som passar alla.

Kött- & vegobullar

Kött & fågel

Prinskorv

Julkorv

Grönt

Övrigt

Stora juleboda gård

På Stora Juleboda Gård strövar grisar, lamm och hönor bland äppelodlingarna. Här bedriver man så kallad permaodling när fruktträd, bärbuskar, örter och djur samverkar och drar fördel av varandra. Resultatet blir ett smakrikt kött och några av landets godaste äpplen och ägg.

De ekologiska grisarna föds upp på en närliggande naturbruksskola och kommer till Juleboda när eleverna är ”färdiga” med djuren. Här lever grisarna utomhus med en basföda på gårdens egen skörd av havre, rågvete och korn samt ensilage, vilket även påverkar färgen och smaken på köttet.  

– Grisarnas varierande kost ger köttet ett bredare smakregister och vi får ett välmarmorerat fast kött med en rödare färg. Om vi till exempel bara skulle ge grisarna majs så skulle majssmaken falla igenom i köttsmaken. Våra grisar är ungefär en till två månader äldre än vad de brukar vara vid slakt, eftersom de rör på sig mycket och får mycket gräs i födan, växer de också lite långsammare. Det ger resulterar i en bättre smakbild på köttet, menar Marcus Callenbring.

Marcus och Anna Callenbring är ägarna till Juleboda gård och odlingarna är helt ekologiska sedan många år. Förutom griskött, frukt, bär och vildplockat tillverkar de även ekologisk äppelmust och äppelcider helt utan tillsatser samt egen rapsolja och senap. Fler spännande råvaror som ekologiskt lammkött från Gotlandsfår och Dorper finns också till försäljning.

Läs mer om vad permaodling innebär och om Julebodas härliga råvaror här.

Se alla julkategorier

Tillbaka