Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Här är årets Smarta Julbord

Årets julbord från Orkla FoodSolutions är ett annorlunda julbord där fokus ligger på ekonomi, miljö och svinn.

Christoffer Vinke, Concept & Activation Development Manager och Johan Liljegren, Activation & Culinary Manager har tagit fram årets Smarta Julbord – en guide som ska hjälpa till med planeringen och inspirationen inför julborden.

HUR SKA MAN SOM KRÖGARE TÄNKA NÄR MAN PLANERAR ÅRETS JULBORD?

– Jag hade marknadsfört mitt julbord som ett hållbart julbord, för då kan man argumentera för ett julbord med ett mindre och klimatsmartare utbud. Det behöver inte bara vara vegetariska rätter för att man ska kalla det hållbart, att jobba med mindre svinn är ju också hållbarhet. Jag tror att krögare behöver tänka flexibelt när de planerar julbordet, säger Johan. 

FINNS DET NÅGRA ENKLA TIPS PÅ HUR MAN GÖR JULBORDET LÖNSAMT?

– Det är svårt idag när råvarorna har blivit så dyra. Jag hade dragit ner på antalet rätter och satsat på mindre serveringar. Man måste också våga ta betalt som krog idag, menar Johan.

HUR SER DET UT MED VEGETARISKA OCH VEGANSKA ALTERNATIV?

– I år måste det finnas vegetariska och veganska alternativ på julbordet. Jag tycker att man ska vara kreativ och hitta på nya vegorätter, inte bara göra klassiska julrätter i vegetarisk tappning, säger Christoffer.

VAD ÄR ERA TIPS PÅ ATT JOBBA MED SVINN KRING JULBORDET?

– Kör tallriksservering istället för buffé. Ja, det blir mer disk, men du har en helt annan råvarukontroll. Man måste också våga låta maten ta slut innan man fyller på och det behöver inte vara berg med mat, menar Christoffer.

HUR TROR NI FRAMTIDENS JULBORD KOMMER SE UT?

– Vårt traditionella julbord med buffé tror jag inte finns om 15 år. Det kommer finnas ett begränsat antal klassiska krogar som har det kvar, men jag tror definitivt att det kommer minska drastiskt. Med dagens ekonomi blir krögarna vaksamma på kostnader och inkomster samtidigt som gästerna tänker mer på miljö och hållbarhet. Man kommer nog välja bort det helt enkelt. Våra juliga smaker finns säkert kvar men inte i form av ett julbord, säger Johan.

SLUTLIGEN, BLIR DET NÅGON LANSERING AV ABBA GASTRONOMI ÅRETS SILL I ÅR?

– Både ja och nej. Det lanseras inte någon ny Årets Sill, men vi har skapat ett ”Årets Sill-recept” utifrån Abba Gastronomi Inläggningssillar. Det har en asiatisk touch med smak av ingefära, svartpeppar, dragon, enbär, silverlök och apelsin. Denna sillinläggning är riktigt bra – testa den på årets smarta julbord, avslutar Johan och Christoffer.

Våra utvalda produkter

LADDA NER ÅRETS SMARTA JULBORD

www.orklafoodsolutions.se kan du ladda ner årets version av smarta julbord med massor av både klimatsmarta och svinnsmarta tips. Du kan även beställa ett tryckt exemplar genom att kontakta Orkla FoodSolutions.

LADDA NER ÅRETS SMARTA JULBORD

www.orklafoodsolutions.se kan du ladda ner årets version av smarta julbord med massor av både klimatsmarta och svinnsmarta tips. Du kan även beställa ett tryckt exemplar genom att kontakta Orkla FoodSolutions.

Se alla julkategorier

Tillbaka