Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Klimatneutrala år 2030

Menigos främsta hållbarhetsmål är att bli ett klimatneutralt företag senast år 2030.

Det är inte vårt enda hållbarhetsmål – men klimatfrågan är avgörande för att vi långsiktigt ska kunna säkra jordens livsmedelsförsörjning, och de flesta av våra övriga hållbarhetsmål hjälper oss på vägen mot klimatneutralitet.

Vi står inför ett kritiskt läge för klimatet. FN:s klimatpanel IPCC har i sina rapporter betonat att det krävs drastiska åtgärder för att minska utsläppen om vi ska kunna uppfylla målet om en temperaturhöjning på max 1,5 grader. Livsmedelssektorn spelar en stor roll i detta; sektorn står för 20–30 procent av de globala utsläppen. Här vill Menigo ta sitt ansvar. Vi har därför lyft ett av våra hållbarhetsmål till att bli vårt främsta, och det är målet att bli ett klimatneutralt företag senast år 2030.

Klimatneutrala genom hela värdekedjan

När det gäller vår egen verksamhet har Menigo kommit långt i att reducera utsläppen. 100 procent av den el som köps in är förnybar och detsamma gäller för 98-99 procent av vår inköpta fjärrvärme. I olika delar av verksamheten arbetar vi med solceller, värmeåtervinning och geovärmelösningar. Vi har också tagit fram en omställningsplan för vår egen lastbilsflotta och har under året beställt 10 el-lastbilar som ett komplement till våra 17 biogasbilar. Dessutom arbetar vi nära våra transportpartners, inte minst genom att vi finansierar att våra största speditörer tankar HVO eller annat fossilfritt drivmedel i de transporter vi köper av dem.

– Vi har reducerat utsläppen i vår egen verksamhet så pass mycket att det inte finns några större landvinningar kvar att göra. Men klimatneutralitet omfattar även de utsläpp som vårt sortiment och våra transportpartners ger upphov till och här finns det desto mer att göra. Det här är ett stort uppdrag som vi omfamnar med beslutsam ödmjukhet, säger Christoffer Carlsmose, Hållbarhetschef på Menigo.

Vad betyder det att vara klimatneutral?

Att vara klimatneutral innebär att man inte har någon inverkan på klimatet. Menigo strävar efter att bli klimatneutralt genom att reducera vår klimatpåverkan till ett minimum och att neutralisera kvarvarande utsläpp med hjälp av klimatkompensation.

Läs mer mer om vårt hållbarhetsarbete

Klicka här för mer information

To read the Sustainability Report in English, click here