Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Avsnitt 21 - Sverige som gastronomisk matdestination

Sverige har länge haft ambitionen att bli ett matland i toppklass. Men vad betyder det i praktiken? Och hur tar vi steget från vision till handling? Nytt avsnitt av Länge leve måltiden ute nu!

Vill du titta på tidigare avsnitt av Länge leve måltiden? Klicka här!

En samtalsserie om måltidens goda kraft

Tillsammans med personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet träffas vi under en gemensam måltid för att diskutera och inspirera dig som jobbar inom restaurangbranschen.

Medverkande gäster | Avsnitt 21

Ulrika Brydling Moderator
Jens Heed Rådgivare vid Regeringskansliet
Ludwig Tjörnemo Kandidat Bocuse d’Or 2025–2027
Ida Bauhn Årets kock 2025
Roland ”Rolle” Sandgren VD Njalgies (fd Arvidsjaur renslakt)
Fredrik Eriksson Kock och krögare

Se hela avsnittet här! Hur ska Sverige lyckas bli en matdestination i världsklass?

Att skapa en kulinarisk destination kräver mer än en stjärnkock. Det handlar om råvaror i världsklass, företag som förädlar dem, och en strategi som faktiskt går att genomföra – från idé till verklighet.

Du som driver restaurang är en nyckelspelare. Men hur bygger vi tillsammans ett matland som lockar gäster från hela världen?

I vinterns upplaga av Menigos samtalsserie Länge leve måltiden samlade vi några av landets främsta röster inom gastronomin för ett inspirerande samtal om Sveriges potential som kulinarisk destination. Ta del av diskussionen – och låt dig inspireras!

 

Hur laddar Ludwig inför Bocuse d´Or?

Den 15–16 mars 2026 tävlar Ludwig Tjörnemo i den prestigefyllda kvaltävlingen Bocuse d’Or i Marseille. Där världens bästa kockar gör upp om platserna i VM-finalen i Lyon 2027. Hur laddar årets finalist inför den stora tävlingen – och hur ser hans dagar ut? 

Snabbguide med Njalgies: Renen som råvara

Roland ”Rolle” Sandgren, VD för Njalgies (tidigare Arvidsjaur renslakt), ger en snabbguide till styckdetaljerna på sarv – namnet på handjuret – och tips på hur du kan använda dem i ditt restaurangkök.

Mer vinterinspiration

Recept! Nynordiska smaker med Ludwig Tjörnemo

Recept! Nynordiska smaker med Ludwig Tjörnemo

Njut av en 4-rättersmeny där Ludwig Tjörnemo tolkar de nynordiska smakerna med svenska råvaror i fokus.

5 tips! Svenska drycker till din meny

5 tips! Svenska drycker till din meny

Komplettera din menyn med svenska drycker som förhöjer smakupplevelsen. Här ger Menigos dryckespecialister sina bästa tips i säsong.

Bjud in naturen i vinterns dukning

Bjud in naturen i vinterns dukning

Inspireras av en dukning i nordisk avskalad stil med vackra ljusdetaljer. Stylisten Linda Lundgren ger sina bästa dukningstips i säsong.

Möt kocken: Ludwig Tjörnemo

Möt kocken: Ludwig Tjörnemo

Ludwig Tjörnemo laddar inför Bocuse d’Or Europe i Marseille, ett av världens mest prestigefyllda kockmästerskap.

Hur står sig Sverige som matdestination?

Hur står sig Sverige som matdestination?

Sverige har länge haft ambitionen att vara ett matland i världsklass. Men vad betyder det egentligen – och hur tar vi klivet från strategi till verklighet?

Locka fler gäster – med lokala råvaror och digital synlighet

Locka fler gäster – med lokala råvaror och digital synlighet

Lyft din restaurang på rätt sätt och få fler matgäster på köpet. Här listar vi tre konkreta tips till dig som krögare.

Njalgies – smak och tradition från Arvidsjaur

På Njalgies, tidigare Arvidsjaur renslakt, förädlas färskt, torkat och rökt renkött till några av de mest eftertraktade produkterna i svensk gastronomi. Och bakom allt står människorna som håller traditionen levande.

Vi reste till Arvidsjaur och Njalgies för att möta företagets VD Roland Sandgren och höra mer om rennäringen och renköttets unika egenskaper.

Läs reportaget och se filmen här