- Hem
- Recept & kalkyl
- Vegobiffar på två sätt, serverat med ugnsbakade blomkålskvartar & krämig röra på helbakad zucchini [Magnus Naess]
Vegobiffar på två sätt, serverat med ugnsbakade blomkålskvartar & krämig röra på helbakad zucchini [Magnus Naess]
Receptkategori: Vegetariska rätter(0 röster)
Gör så här
Vegansk salsicciabiff
1. Lägg färsen i en bunke/kantin.
2. Riv ner lök och rödbeta i färsen samt pressad vitlök.
3. Tillsätt resten av ingredienserna.
4. Smaka av med fond och peppar.
5. Forma till biffar.
6. Stek 3–4 min per sida på hög värme tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna. Tryck till lite med stekspaden när de börjar se klara ut och tryck ur lite vätska så får de bättre stekyta och lite mer ”köttig stuns”.
Husmansbiff
1. Koka havregrynsgröt eller använd grötrest.
2. Riv moroten fint.
3. Blanda samman alla ingredienser (utom ströbröd), och låt det svälla ca 15 min.
4. Provstek. Tillsätt eventuellt mer mjöl om biffen spricker vid stekning.
5. Forma till små medaljonger, vänd i ströbröd och pensla med rapsolja.
6. Stek på medelvärme eller på smorda ugnsbleck i varmluftsugn 200° i 20 minuter.
Zucchiniröra
1. Skär av zucchinins ändstock och spara. Ugnsbaka hel i 175°, ca 30-40 min.
2. Efter halva ugnstiden, lägg vitlöksklyftor på ugnsplåten och rosta. När zucchinin känns mjuk och mosig är den helt klar.
3. Låt zucchinin vätska av om den vattnat sig. Låt svalna.
4. Gröp ur/dra av skinnet på zucchinin.
5. Mosa zucchinin och vitlöksklyftor, blanda med crème frâiche, eller yoghurt, citron och kryddor.
6. Klart att servera.
Blomkålskvartar i ugn
1. Skölja, rensa och dela blomkålshuvudena i kvartar men behåll blasten på. Skär endast bort stockens värsta ända. Skär blomkålen i fyra bitar genom att lägga blomkålen upp och ner och skära genom stocken fyra snitt på tvären. Är blomkålen stor så dela på sex bitar dvs tre tvärsgående snitt.
2. Gör en marinad på olja, salt, spiskummin och peppar, mixa med en stavmixer
3. Rubba in blomkålen med marinaden, både utanpå och innanför blasten.
4. Lägg på ugnsplåt, baka i ugn på 175°, ca 30 min. ordentligt brynt och aningen bränd i blasten.
5. Stek solroskärnorna i stekpanna, krossa med stavmixer eller mortel.
6. Servera med att strö över oregano, solroskärnorna och pressa citron över.
Du behöver
Vegansk salsicciabiff | |
---|---|
2 msk | Rapsolja* |
3 msk | Lökfond* |
1 cl | Svartpeppar, nymalen* |
4 msk | Rökt paprikapulver* |
2 msk | Matlagningsvin vitt* |
1 tsk | Fänkålsfrön, nymortlade* |
1 st | Rödbeta* |
2 st | Vitlöksklyftor, pressade* |
45 g | Gul lök Medel Klass 1 SE |
1 kg | Vegofärs Formbar |
Husmansbiff | |
2,5 hg | Havregrynsgröt eller grötrester* |
2,5 dl | Ströbröd* |
Rapsolja* | |
2 msk | Vetemjöl* |
1 msk | Svartpeppar* |
2 msk | Timjan torkad* |
2 msk | Kantarell-/svampfond* |
1 tsk | Lökpulver* |
3,3 msk | Solroskärnor* |
30 g | Morot 1 kg påse Klass 1 SE |
1 kg | Vegansk ärtfärs |
Zucchiniröra | |
20 g | Basilika, färsk* |
Salt och peppar efter smak* | |
1 msk | Citronsaft* |
2,5 krm | Fänkålsfrön, nymortlade* |
2 st | Vitlöksklyftor* |
1 dl | Crème fraiche alt. fet yoghurt* |
1 msk | Olivolja* |
2 st | Zucchini* |
Blomkålskvartar i ugn | |
1 tsk | Citron, pressad* |
50 g | Solroskärnor EKO |
1 cl | Oregano* |
1 tsk | Spiskummin* |
2,5 krm | Svartpeppar* |
2 dl | Olivolja* |
1 tsk | Salt* |
2 st | Blomkål |
Energifördelning
- ●Protein
- ●Fett
- ●Kolhydrat
Näringsdeklaration
Näringsvärde (PER 100 GRAM) | Värde |
---|---|
Energi | 1453.46 kJ |
Energi | 348.98 kcal |
Fett | 18.42 g |
varav | |
- mättat fett | 1.39 g |
- enkelomättat fett | 0.01 g |
- fleromättat fett | 0.08 g |
Kolhydrat | 10.56 g |
varav | |
- sockerarter | 4.95 g |
- stärkelse | 0 g |
Protein | 32.29 g |
Salt | 1.76 g |
Fiber | 7.68 g |