Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Hem
  • Recept & kalkyl
  • Åkerböna med konfiterad svamp, jordärtskocka, cheddar samt smörad kålbuljong [JOHAN BACKÉUS]
Åtgärder

Åkerböna med konfiterad svamp, jordärtskocka, cheddar samt smörad kålbuljong [JOHAN BACKÉUS]

Receptkategori: À la Carte
Att konfitera är ett smart sätt att bevara höstens skörd. Råvarorna håller längre och dessutom blir oljan en perfekt smaksättare i matlagningen. Konfiterad svamp med åkerböna och smörad kålbuljong blir en riktigt härlig hösträtt.

(0 röster)
Åkerböna med konfiterad svamp, jordärtskocka, cheddar samt smörad kålbuljong [JOHAN BACKÉUS]

Gör så här

  1. Gör ättikslag enligt principen 1,2,3
  2. Koka åkerbönorna i vatten i ca 15 minuter, smaka dig fram, beror lite på storleken på bönorna.
  3. Koka matvetet i ca 15 minuter. Lägg det sedan i ättikslagen.


Övrigt:

  1. Riv osten över anrättningen och toppa med oxalisen.
  2. Vid servering, lyft trattkantareller och matvete ur ättikslagen och blanda med åkerböna, konfiterad svamp i en kastrull. Tillsätt lite utav den smörade kålbuljongen, smör och smaka av med lite ättikslag från svampen och salt. Det får gärna vara lite krämigt.
  3.  Toppa jordärtskocka, Ost, oxalis samt kålbuljongen som mixas upp till ett härligt skum



Smörad kålbuljong

  1. Skär spetskålen i mindre bitar och stek gyllene i hälften av smöret.
  2. Tillsätt sirapen, fyll på med vatten så att det täcker kålen och låt sjuda i ca 20 minuter.
  3. Sila och mixa i resterande smör, smaka av med sirap och salt.

Krispig jordärtskocka

  1. Skrubba jordärtskockan och skiva sedan tunt på en mandolin.
  2. Fritera i 140°C tills gyllene.

Syltad svamp

  1. Gör ättikslag enligt 1,2,3 princip
  2. Lägg svampen i en burk med lock och häll över ättikslagen

Konfiterad svamp

  1. Lägg svampen i en burk med lock.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och stäng locket.
  3. Ställ i 100°C varm ugn och låt bakas i ca 4 timmar

Du behöver

3 hgÅkerböna skalad Sverige KRAV
70 gMatvete EKO
50 gCheddar 32% lagrad 6 månader
4 stOxalis kvistar*

Smörad kålbuljong

Spetskål*
Vatten*
Salt*
Sirap*
200 stSmör*

Krispig jordärtskocka

Olja att fritera i*
40 gJordärtskocka tv EKO KRAV SE*

Syltad svamp

40 gTrattkantareller*
2 dlÄttikslag*

Konfiterad svamp

2 stSalt nypor*
4 stSvartpepparkorn*
2 stTimjankvistar*
1 stLagerblad*
2 hgSvamp*
5 dlRapsolja

Energifördelning

19.3%58.0%22.7%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi3977.5 kJ
Energi961.64 kcal
Fett78.5 g
varav
- mättat fett8.61 g
- enkelomättat fett45.24 g
- fleromättat fett21.89 g
Kolhydrat30.67 g
varav
- sockerarter1.62 g
- stärkelse0 g
Protein26.07 g
Salt0.2 g
Kalcium90.6 mg
Fiber9.14 g
Vitamin B120.17 µg