Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Copenhagen Cooking – samarbete, nyfikenhet & matglädje

Länge leve måltiden
Film och reportage
Vi stämde träff med Katja Seerup Clausen, festivalchef för Danmarks största matevenemang Copenhagen Cooking. Det blev ett samtal om vikten av samarbete, styrkan i mat och vad vi kan lära av våra grannar på andra sidan sundet.

Köpenhamn befinner sig sedan 20 år i en gastronomisk guldålder. Noma har, föga överraskande, varit en avgörande grundsten i framgångssagan för stadens matscen och det nynordiska manifestet. Idag kryllar staden av ambitiösa krögare som med hjälp av nordiska råvaror skapar något eget efter personligt språk och uttryck. En annan bidragande orsak är 20-årsjubilerande Copenhagen Cooking, en matfestival som varje år samlar krogvärld, leverantörer och tusentals besökare. 

Katja Seerup Clausen har varit festivalansvarig i drygt ett år, men är långt ifrån någon nykomling på den nordiska mathimlen. Med en master i Integrated Food Studies i skjortärmen och ett yrkesliv som fyllts av kommersiella partnerskap, PR, kommunikation och event inom gastronomi har hon en gedigen bas att stå på. Katja har även ansvarat för partnerskapsportföljen till den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Alchemist 2.0. 

Enligt Katja har Copenhagen Cooking gett en helt ny dimension åt stadens matscen. Festivalen har blivit en plattform där aktörer från olika branscher möts, inspireras av varandra och skapar nya spännande samarbeten. 

"Det är ett nyttigt och givande avbrott i krögarnas vardag. Förutom att marknadsföra sin egen verksamhet ger festivalen en chans att testa nya saker, träffa branschkollegor och se vad de sysslar med, berättar Katja."

Hon menar att en avgörande ingrediens i framgången är viljan att samarbeta och att inte se på varandra som konkurrenter. Det finns också en stor nyfikenhet att utforska närområdet och det lokalproducerade istället för att tanklöst importera råvaror från hela världen. Om Noma tidigare varit anledningen till Köpenhamnsbesöket så har andra varit anledningen att stanna kvar. Eftersom de flesta sällan äter på samma ställe flera dagar i rad så spiller det alltid över på fler.

"Generellt kan man säga att samarbetsviljan är stor hos restaurangerna i Köpenhamn. De är duktiga på att bedöma vad de själva är bra respektive mindre bra på och det finns en nyfikenhet och öppenhet att samarbeta med andra för att nå gemensamma mål."

Festivalen är också en plattform där unga kan testa saker, få värdefulla erfarenheter och lära sig hur man bygger upp en verksamhet och skapar lönsamhet. Något Katja tycker att restaurangutbildningarna kan bli bättre på.  

"Utbildningarna måste uppdateras och anpassas efter tiden vi lever i för att göra nästa generation bättre rustade att leda och driva en egen verksamhet. Idag lär man sig till exempel inte ekonomistyrning och ledarskap, vilket jag tycker är synd."

När hon blickar framåt hoppas Katja att vi kommer att få se nya sätt att lyfta branschen på. Inte minst fler koncept som är hållbara på alla plan, både för planeten i stort och rent ekonomiskt och socialt. Att det kommer att finnas plats för de exklusiva Michelinkrogarna likaväl som de ambitiösa restaurangerna med mer överkomliga priser. Och att vi då löst utmaningarna kring kompetens, arbetsmiljö och hållbarhet i alla led.

Få fler insikter

Ta del av fler spaningar, analyser, recept och reportage.
Tillbaka till startsidan

Katja Seerup Clausen

Gör nu: Festivalchef för Danmarks största matevenemang Copenhagen Cooking.

Bakgrund: En master i Integrated Food Studies samt ett yrkesliv fyllt av kommersiella partnerskap, PR, kommunikation och event inom gastronomi. Katja har även ansvarat för partnerskapsportföljen till den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Alchemist 2.0.