Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Reuse, reduce och recycle!

Länge leve måltiden
Reportage
22 september 2023
Matindustrins framtid formas inte bara av smaker och trender, utan även av hållbarhet och teknologiska framsteg. Inom detta spännande landskap finns Daniella Illerbrand, som utforskar möjligheterna att förändra matbranschen genom innovativa lösningar.

Kortfattat kan man beskriva foodtech som allt som rör innovation, data och teknologi inom livsmedelsindustrin. Det kan handla om en app som gör det möjligt att skanna en matvara för att se innehåll och ursprung, eller förpackningar av biologisk nedbrytbar plast. Sweden Foodtech jobbar med att hjälpa företag, entreprenörer och innovatörer som verkar inom branschen att få ut sitt budskap och sina produkter på marknaden.

— Jag hoppas att vi kan börja se köken som ett verktyg framöver. Vem vet, det kanske går att odla direkt i köken och skapa våra egna råvaror genom att upcycla kaffe eller jord till exempel, säger Daniella.

Odling kan i framtiden bli en naturlig del av vår inomhusmiljö.

Men framtiden för också med sig många utmaningar, särskilt med tanke på de pågående klimatförändringarna. Enligt Daniella behöver vi, i stället för att försöka förbättra en gröda, hitta de råvaror som trivs bäst under de nya förutsättningarna och anpassa vår konsumtion till det.

— Att vi idag pratar om alternativa proteiner och råvaror är ett stort framsteg. Och det kommer bli ännu viktigare att nyttja de råvaror som vi inte använder så mycket idag. Sötlupin till exempel. Även svenska alger kan komma att ersätta mycket i matväg framöver.

Daniella tycker själv att hållbarhet är ett luddigt begrepp. Hon menar att för att åstadkomma förändring behöver man bryta ner och göra det mer konkret.

— För att främja klimatet så måste vi sluta överkonsumera – det är nummer ett. Vi måste köpa mindre mat, vi måste slänga mindre mat och vi måste betala mer för maten. Reuse, reduce och recycle – det är min bibel!

Mer skördetid

Fortsätt att utforska höstens skafferi. Se våra filmer och reportage för fler goda tips.
Till kampanjsidan

Daniella Illerbrand

Yrke: Director of content and projects på Sweden Foodtech. Här arbetar Daniella med hållbara lösningar för framtidens matproduktion.

Daniellas tips!

1. Banta menyn
Meny med många rätter kostar mer i råvaror, prepptid och personal. Gör den mindre och tjäna mer.

2. Säsongsanpassa
Att köpa lokala råvaror i säsong är bra för både klimat och plånbok. Vi stöttar även våra svenska bönder.

3. Ta mer betalt
Det är dyrt att driva restaurang och för att skapa en bra meny behöver konsumenterna betala mer.

4. Utnyttja råvaran
Gör en rätt med de fina delarna på en broccoli och använd stammen till en grönsaksbuljong.