Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

”Våga släppa in fler barn i köket”

Annica Karlsson är kocken som vill att föräldrar ska släppa in sina barn i köket. På sina matlagningskurser lär hon barn att alltid provsmaka maten.

Kocken Annica Karlsson har haft många hattar. Hon började sin bana i matvärlden som praktikant på det schweiziska patisseriet Guignard och den trestjärniga krogen Bruneau i Bryssel, samt som kock Operakällaren i Stockholm. När hon startade eget redan som 24-åring skaffade hon en matstudio på Hagagatan i Stockholm och satsade på att hålla privata gourmetmiddagar för mindre sällskap – bland annat anordnade hon jaktmiddagar för Leif GW Persson. I dag är Annica en etablerad matkreatör och varumärkesambassadör som jobbar med receptframtagning, matstyling, utbildningar och events. Sedan 2017 erbjuder hon även matlagningskurser och -läger för barn genom sitt bolag FooFive. 
 
Var sjunde år eller så börjar jag med något helt nytt i min verksamhet. Det är väl så det är för egenföretagare man kan ju inte byta arbetsgivare, så man får hitta på något nytt att göra i stället, säger Annica Karlsson. 
 
Två flugor i en smäll 
Annica Karlsson startade FoodFive när hennes egna barn började närma sig tonåren. Det pratades då som nu mycket om vardagspusslet och Annica visste att barnen skulle kunna vara till stor hjälp hemma, inte minst i köket. Dessutom ville hon göra något för den svenska restaurangbranschen som redan då led av kockbrist. Med matlagningskurserna för barn kunde hon slå två flugor i en smäll.  
 
Man måste väcka ett matlagningsintresse hos barnen tidigt för att få fler att söka sig till den här roliga branschen. Samtidigt är det väldigt många som inte vågar släppa in sina barn i köket, och det ville jag ändra på.  
 
FoodFives kurser och läger hålls i lokaler som tillhör två av Stockholms restaurangskolor där barnen har tillgång till riktig restaurangutrustning. Barnen som deltar är mellan elva och 14 år och målet är att de efter utbildningen ska kunna laga mat till sin familj en dag i veckan.  
 
– Rent praktiskt är utbildningen upplagd så att vi lagar en varmrätt och ett tilltugg varje dag. Utöver det tränar vi på olika tekniker, som att strimla grönsaker julienne eller hacka lök som ett proffs. Vi har tävlingar där man kanske får gissa vilken krydda man doftar på, och vi röjer förstås alltid undan efter oss. Sedan pratar vi mycket om säkerhet i köket – en elvaåring ska kunna koka pasta i en stor kastrull och använda riktiga knivar, säger Annica Karlsson. 
 
”Smaka av!” 
Att lära ett barn att laga mat skiljer sig från att arbeta med vuxna, och enligt Annica finns det två återkommande utmaningar. 
 
– Barn har svårt för att följa ett recept och för att smaka på maten under matlagningen. Därför demonstrerar jag allt som ska göras i förväg och sedan får de jobba med receptet som stöd. Jag uppmuntrar barnen att smaka av och diskutera smakerna med varandra. Det senare är också ett bra sätt att få dem att testa mat som de inte trott att de tycker om – när man lagar något själv blir det plötsligt godare! 
 
På det stora hela är dock barnen sugna på att prova på nya smaker. Det mest populära receptet som Annica har tagit fram för sina utbildningar är en japansk tonkatsu-schnitzel som paneras i panko och serveras med en kålsallad och tonkatsusås.  
 
– Jag jobbar mycket med att barnen ska våga prova på saker i köket. Jag har inga pekpinnar men uppmuntrar dem att äta varierat och färgglatt. Om de lämnar kursen med grundläggande kunskaper och lite extra matglädje så tror jag att vi har skapat en bra grund för resten av deras matliv.

Om Annica Karlsson 
Yrke: Matkreatör och varumärkesambassadör som jobbar med receptframtagning, matstyling, utbildningar och events. Annica driver bolagen A votre santé och FoodFive.  
 
Favoritredskap i köket: ”Zestjärn är så bra att ha, jag använder det dagligen för att riva citron eller parmesan på maten.” 

Favoritråvara för tillfället: ”Sparris, både vit och grön. Den har en sådan mångfald av smaker och egenskaper. När jag jobbade i Bryssel hanterades sparrisen som guld. Dessutom växer den otroligt snabbt!”