Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Fat Cat – ett analogt brasserie

Stockholm har fått ett digitalt kulturhus – Space – och världens största gamingcenter. I gatuplan ligger det nyöppnade brasseriet Fat Cat, men här är digitaliseringen långt borta.

– Nej, hos oss får du läsa menyerna på papper. På många sätt har vi så klart tagit inspiration av Space, men på lika många sätt har vi valt en annan väg, förklarar Joakim Larsson, som är kökschef på Fat Cat. 

Space är ett nytt digitalt kulturhus, placerat mittemot Stockholms ”vanliga” kulturhus. Här ska e-sport, poddar, gaming och allt annat som kan klassas som digital kultur samsas. Här finns kontor för kreativa digitala näringar och här finns världens största gamingcenter. I gatuplanet huserar Fat Cat, ett koreansk-japanskt kök med fransk brasserie-känsla. Men vad innebär det egentligen? 

– Vi utgår från det franska sättet att jobba, både med råvaror och i matsalen. Vi strävar efter liv och puls, en härlig miljö där ingen reagerar om du råkar tappa ett bestick, förklarar Joakim Larsson. 

Men själva menyn är inspirerad av Japan och Korea. 

– E-sport är stort i dessa länder och här har vi och Space låtit oss inspireras av det asiatiska. Vi har gjort vår tolkning, med mycket fisk och skaldjur och ett kök där vi låter råvarorna bestämma. 

Vetter mot Pinnen 

För Joakim Larsson innebär det ofta att göra så lite som möjligt med huvudråvarorna, och i stället arbeta igenom tillbehör och såser ordentligt. 

– När vi har riktigt bra råvaror, som guldmakrill eller tonfiskbuk, så behöver man ofta inte göra så mycket med dem. Vi vill hellre visa hur fina smaker som kan komma ur råvarorna själva. Och så adderar vi extra smak genom våra såser och tillbehör. 

Fat Cat Brasserie vetter ut mot Sergels Torgs ikoniska Pinne. Och även om alla gamers så klart är välkomna så riktar sig krogen mot alla som är sugna på härlig stämning och riktigt bra asiatisk mat. 

– Vi har öppet från morgon till kväll, oavsett om du vill ta en snabb lunch eller sitta här i tre timmar och ha en av de bästa matkvällarna i ditt liv. Vi vill bli en riktig institution i krogstockholm – för alla – men självklart är man också välkommen att fira sin e-sportvinst här hos oss, säger Joakim Larsson och skrattar. 

Fat Cat slog upp portarna i oktober förra året, mitt i pandemin. Det har inneburit en hel del utmaningar. Inte minst de nya restriktionerna har så klart påverkat krogens första månader. 

– Vi har varit medvetna om att läget kunde bli så här, men det är så klart inte roligt att vara i ett läge där man vill gasa och måste bromsa. Fat Cat är planerad för liv och rörelse och en fullsatt krog, och våra luncher bygger på att människor är på plats i city. Nu sitter jag och tittar ut på Sergelgatan och ser hur mycket mindre folk det är här än för tre år sedan. 

Maximal kärlek på varje gäst 

Men, säger Joakim Larsson, de har tagit höjd för dessa restriktioner och väljer i stället att vända det till något positivt – eller i alla fall lärorikt. 

– Vi har så många gäster som vi får ha, och använder den här tiden till att utveckla vår produkt och vår krog, och att lägga maximal kärlek på varje enskild gäst. Och sedan när restriktionerna släpper så kan vi gasa fullt ut. 

I och med pandemin har också Krogsverige drabbats av stor personalbrist. Som tur är hade Joakim Larsson satt ihop sitt drömteam långt innan det var dags att slå upp portarna. 

– Jag kom in i det här projektet sommaren 2020 och började bygga mitt team redan då. Så vi har klarat oss bra, men personalbristen märks så fort vi behöver ta in extrapersonal med kort varsel. Det är ombytta roller mot för några år sedan – då hade man tio kockar som sökte varje jobb. I dag är det precis tvärtom. 

Nu tar Joakim Larsson och Fat Cat sikte på våren, och mot en av Stockholms största uteserveringar.  

– Ja, det är så roligt. Hela området kring Sergels Torg ska utvecklas och vi är lite först ut. Som det ser ut kommer vi att få en av stadens största uteserveringar mitt i city, och öppet från morgon till kväll. Det kommer att bli ett så häftigt område och nu längtar vi verkligen till att våren kommer. 

LÄNGE LEVE MÅLTIDEN

Recept, Inspiration och Samtal.
Till huvudsidan

"Som det ser ut kommer vi att få en av stadens största uteserveringar mitt i city"

Porträttbild av Joakim Larsson

Joakim Larssons bästa tips – så här skapar du vårens bästa uteservering 

  1. Lyssna på kunderna – utgå från vad kunderna faktiskt vill ha och efterfrågar. 
  2. Krångla inte till det, utan håll det på en enkel men högkvalitativ nivå. 
  3. Vädersäkra. För att maximera säsongen så måste gästerna kunna hålla sig varma och torra från tidig höst till sen sommar. Så se till att ha filtar, infravärme och en uteservering som är ordentligt tät för regn och blåst.