Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tema på Temaki

Den japanska rätten, där vanligen ris och andra tillbehör rullas till en konform i sjögräsblad, kan varieras i oändlighet! Här är fyra väldigt olika varianter.

GÖR SÅ HÄR

10 portioner

Klassisk

200 g lax ASC
100 g svart stenbitsrom
150 g morot KRAV
150 g gurka EKO
1 st avocado

Klassisk

Koka ris enligt anvisning på paketet och låt svalna något. Skär lax till decimeterlånga bitar som är ungeför 1 cm tjocka. Skär morot och gurka julienne. Klyfta avocado i 10 delar. Vik nori (sjögräsblad) på mitten och riv av. Det bör bli en remsa som är ca 10 x 20 cm. Lägg en fyrkant med ris, ca 0,5-1 cm tjockt, i ena änden på noribladet. Smeta lite wasabi på riset. Lägg tillbehören diagonalt över riset, smaksätt med lite soja och rulla ihop temakin som en kon. Rosta svart sesam och strössla över.

Marinerad vegme

250 g marinerad Vegme
25 g tapiokapärlor
2 dl Kimchi base
1 kg röd spetskål
200 g rättika
100 g majonnäs EKO
100g panko
2 L frityrolja utan palmolja

Marinerad vegme

Koka tapiokapärlor (inte redning) enl. anvisning, häll av dem och skölj i kallt vatten. Marinera dem sedan i kimchi base tills de sugit upp en del av vätskan. Skär rättika julienne. Skär av kålblad i stora sjok och blanchera i saltat vatten.
Värm upp marinerad Vegme och smaka upp med salt och lime. Lägg ut en bit blanchad kål, stor som de tidigare nämnda nori-remsorna lägg på ris, vegme, rättika och lite majonnäs. Rulla ihop som en kon och fäst täckbladet med en tandpetare. Gnid i lite kimchi base och rulla i panko. Fritera hastigt och ta sedan ut tandpetaren. Toppa med de marinerade tapiokapärlorna.

Sticky pork

250 g grissida
1dl socker FT
1,5 dl soja
1,5dl Black Garlic sås
2 msk ingefära
2dl risvinäger
1,5 dl socker FT
3dl vatten
200g rotselleri KRAV
200 g gurka EKO
50 g koriander
½ klyfta vitlök

Sticky pork

Koka upp en ljus karamell och tillsätt black garlic, lite citron och riven ingefära. Koka ihop till en tjock sås. Tillaga grissida utan svål med såsen på 60°C i 24 h eller i två timmar på 150°C. Dränera av såsen som nu har fått tillskott av vätska från grisen och koka den tjock igen. Skär grisen till 7 cm långa och o,5-1 cm tjocka skivor och blada åter ihop med såsen. Pickla rotselleri i risvinägerlag (vinäger, socker, vatten).Tärna gurka och smaksätt med lite salt, lite vitlök och hackad koriander.Lägg på ris, gris, och gurka på noriblad och rulla ihop.

Sött och krispigt

250 g färska persikor
50 g röd chili
1 dl maizena
1 dl vetemjöl EKO
1 ägg KRAV
1 tsk bakpulver
0,75 dl kolsyrat vatten

Sött och krispigt

Blanda ihop Maizena, vetemjöl, ägg, bakpulver och kolsyrat vatten till en tempurasmet.Dela persikor på mitten och grilla dem hårt på snittytan. Lägg på ris, persikor, lite vinäger och chili på noribladet och rulla ihop till en kon. Doppa i tempurasmeten och fritera.

Ris och nori till samtliga varianter

1,25 kg sushiris eller 1,25 kg grötris
1625 g vatten
2,5 dl risvinäger
185 g socker FT
1,5 st citron EKO
1,5 msk salt
15 st noriblad