Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Matvetet, det klimatsmarta alternativet

Matvete är en produkt som liknar bulgur, men som är producerat av svenska vetesorter vilket gör den mer klimatsmart med tanke på minskade transporter. Jämfört med ris är matvetet smartare även beträffande vattenåtgång.

Långt ute på Västgötaslätten, mellan Vänern och Vättern, odlas vetet som sedan kommer att förädlas till matvete. 

Förädlad förkokning

Genom ångning och valsning förädlas det odlade vetet till mer lätthanterligt matvete. Denna förädling gör att man kan applicera alternativa tillagningsmetoder. Istället för att traditionellt koka på spisen (som aldrig är kul i större mängder) eller ånga det i ugnen, så kan man separera processen i två steg – blötläggning och upphettning.

Hydrera och smörstek

Det som tar längst tid vid kokning är att få in vatten i vetet. Genom att hydrera (blötlägga) matvetet i minst två timmar innan tillagning, så tar det visserligen ännu längre tid, men då talar vi om förberedelser och inte en process som ska passas in på minuten med servering. När matvetet legat till sig ordentligt hälls blötläggningsvattnet av och sedan är det dags att smörsteka. Fördelarna blir flera, slutresultatet får bättre tuggmotstånd, ett tunt fettskikt lägger sig runt varje vetekorn och gör att de inte klibbar vid varmhållning. De spricker inte heller upp på samma sätt som vid kokning utan behåller sin vackra form och sin fylliga bruna färg.

 

 

 

 

Niklas Lindblad, produktutvecklare på Menigo tipsar: – Italiens Risotto Milanese fullkomligt skriker svensk jul med sin saffran, men att använda ris när det finns närodlade klimatsmarta alternativ känns tokigt. Varför inte prova matvete nästa gång?

Risotto på vete - Vetotto

Krämigheten i en traditionell risotto kommer från stärkelsen i riset samt smöret och osten. Kan vi få en liknande konsistens med matvete?

Svaret är ”ja, absolut”!

Blötlägg vetet minst två timmar. Fräs lök, tillsätt en skvätt vin och låt koka in ordentligt. Häll under tiden av matvetet och stek det tillsammans med löken och mycket smör så att varje vetekorn sväller upp. Låt sedan grädde koka in, tillsätt saffran och smaka av med nymalen svartpeppar och salt.

Servera riktigt lös i djup tallrik med mycket örter, t.ex. röd  amaranth, pepprig blomsterkrasse och grönkålsskott. Som proteinkälla är ett tips att servera rostade hasselnötter i brynt smör och skånska ekologiska linser till. Toppa med nyriven smakrik ost.